Firefox uporabljam že od samega začetka. Takrat je bil glavni plus brskanje z zavihki, velike možnosti dodanih razširitev in manj težav z izpisovanjem spletnih mest. Praktično je bilo tudi združevanje brskalnikov v zgornjem desnem kotu in hitro dodajanje bližnjic do spletnih mest.

Nekega dne sem pa sem nad njim obupal. Mislim, da je bil takrat torek. Ali pa sreda. Ni važno. Važno je to, da se je Firefox tistega dne odpiral še posebno počasi. RES počasi. Tako počasi, da sem do takrat, ko sem pred seboj ugledal URL vrstico, že pozabil, kaj hudiča sem sploh hotel.

Alternativi sta bili dve – Opera in Chrome.

  • Opero uporabljam na mobilnem telefonu. Odpira se zelo hitro, veliko hitreje kot Firefox 3. Izrisovanje spletnih mest ji ne gre dobro od rok, opazil sem določene podrte odseke (o dejanskih vzrokih ne morem govoriti, lahko delam samo primerjavo s FF). Problem – Ne razume se s certifikati. Bolj natančno – s certifikatom NajsLaBše banke na svetu. V najslabšem primeru bo to zame problem samo še par mesecev.
  • Chrome je lep. Shiny. Klasične stvari zapakira na nov način. Hiter. Precej hitrejši od Firefoxa, hitrejši od Opere. Ironija – največji zastoj sem opazil pri nalaganju datotek iz YouTube portala. Prednost – spletna mesta nalaga po sklopih, tako da dobiš dodaten občutek hitrosti.

V primerjavi s Firefoxom oba trpita za podobnim problemom – oba imata za seboj manjšo skupnost kot Lisička, kar se pozna tudi v omejenemu številu dodatkov oziroma razširitev. Najbolj pogrešam blokado oglasov (dosedaj sploh nisem vedel, koliko jih je!) oziroma dodatke za brskalnik (t.i. add-ons). Oba brskalnika manko slednjih rešujeta s preprostimi bližnjicami do spletnih mest (twitter, flickr in podobno), kar ni čisto isto.

Trenutno sedim na dveh stolih – Firefox sem oklestil in mu odstranil vse razširitve ter ga tako spravil na neko normalno hitrost nalaganja (ironija, a?), hkrati pa poganjam Googlov Chrome. Prvega bom skušal uporabljati samo takrat, ko bo slednji odpovedal. Če bo šlo vse po sreči, bom decembra poleg banke zamenjal še brskalnik.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan