Kaj hudiča to sploh pomeni?

04.12.2008Javno

Dve stvari – oglas za uro in podpis sporazuma

Najprej ura.

Včeraj sem videl oglas za uro ROLEX SEA DWELLER, ki zdrži do 3900 metrov pod vodo. 3900 metrov. Ne 300. 3000. Komu ta številka kaj pomeni? Sploh če upoštevamo, da je trenutni rekord potapljanja približno 320 metrov. In da se ljudje, ki jo bodo nosili, vodi nikoli ne približajo na manj kot je višina jahte (strasti press). Tudi globina morja v Sloveniji je maksimalno 1300 metrov. Če boste hoteli Dwellerja preizkusiti, boste morali vsaj v Atlantik oziroma Tihi ocean.

Druga stvar je podpis sporazuma.

Slovenija je podpisala sporazum o neuporabi kasetnega streliva. Pohvalno. Sporazum je podpisalo več kot 100 držav, med njimi pa ni Amerike, Kitajske, Rusije, Izraela, Pakistana in Indije. Uganili ste, te države to DEJANSKO uporabljajo. V čem je torej finta? Podpišeš nekaj, kar se te itak ne zadeva, medtem ko ostali, ki določeno zadevo dejansko uporabljajo, tega ne podpišejo. Pa ne mi govoriti o moralni zmagi, ker je to največja hinavščina. Daješ vtis, da se za nekaj zanimaš, v bistvu pa se te stvar sploh ne tiče.

Nauk: Vse je v izgledu, vsebina nas ne zanima.

 

7 komentarjev na “Kaj hudiča to sploh pomeni?

 1. chef

  Pri urah je tako, da te cifre v bistvu pomenijo število atmosfer, ki jih reč vzdrži. V bistvu je to marketinški nateg. Če je ura vodotesna recimo do 50 metrov, to še ne pomeni, da bo vzdržala krajši naliv.

   
 2. Matej

  A pa tisti naši frčoplani sploh lahko mečejo kasetne?
  Ker, roko na srce, zgledajo precej ubogo. Če sploh dosežejo mejo…

   
 3. Okapi

  Sea-Dwellerjevih 3900 m ni še nič. Imaš ure, ki zdržijo 1200 atmosfer, torej 12.000 m. Na primer Technomarine Abyss. Se pravi, da ti lahko pade na dno najglobljega oceanskega jarka:-)) Da jih pritisk tam ne bi zdrobil, so napolnjene z oljem.

  Mimogrede, potapljaški rekord je 609 m, v potapljaškem skafandru.

  Drugače pa atmosfere pri takšnih urah, kot je Rolex, niso nikakršen nateg, ker so testirane po zelo strogem ISO 6425.

  O.

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.