V vsej tej navdušenosti nad blogosferami, spletnimi omrežji in ostalimi web 2.0 povezanimi pojmi in storitvami, se redko kdo vpraša, kdo je lastnik vsega tega. Kdo si lasti spletna mesta, ki se “prodajajo” z odprtim dostopom, naprednim dojemanjem in podobnimi buzzwordi?

Že kupljeno

  • MySpace je v lasti podjetja News. Corp.

Rupert Murdoch, je moderni sinonim za klasičnega Williama Hearsta, mogula iz prve polovice dvajsetega stoletja. Ena bolj znanih anekdot o Hearstu pravi, da je enkrat poslal novinarja poročat iz Mehike, čeprav se tam ni nič dogajalo. Ko mu je novinar to omenil, je Heart pomenljivo dejal “Just you wait” in v kratkem času z mediji zagnal moralno paniko, ki je rezultirala v ameriško-španskemu konfliktu. Murdochova družina ima v lasti konglomerat News Corp., ki je lastnik medijev po celem svetu – Fox News, 20th Century Fox studio, Sky Television in ostale.

  • ZYB je v lasti podjetja Vodafone

ZYB, donedavnega zasebna družba, ki uporabnikom omogoča brezplačne varnostne kopije mobilnih telefonov (imeniki, koledarji, kratka sporočila) je v lasti telekoma Vodafone. Vodafone je eden večjih svetovnih telekomunikacijskih podjetji, ima 45 % delež v drugemu največjemu ameriškemu ponudniku dostopa do spleta, Verizon Wireless.

  • YouTube je v lasti podjetja Google

Enega največjih zbirnikov videovsebin je pred leti kupil Google. Trije študenti so zaslužili več milijonov dolarjev, Google pa se sedaj ukvarja z idejami, kako prodati YouTube oziroma kako z njim zaskužiti.

  • Bebo je v lasti podjetja Time Warner

Bebo, največje socialno omrežje v Južni Ameriki, ki ima po nekaterih podatkih več sto milijonov uporabnikov, popularna pa je predvsem v Južni Ameriki, je v lasti podjetja Time Warner. Time Warner je ena od največjih ameriških korporacij, ki obvladujejo medijski trg.

  • last.fm je v lasti podjetja CBS

CBS je lansko leto kupil spletno omrežje last.fm, ki se usmerja predvsem v izgradnje mrež okrog glasbenih žanrov, glasbenikov in albumov. CBS je ena največjih televizijskih mrež v ZDA.

Še na trgu

Če imate par milijard dolarjev odveč, jih lahko usmerite v naslednja omrežja in mogoče se boste znašli na zgornjem seznamu.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Za konec pa še en video…

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan