Seznami (knjig in filmov)

30.12.2008Osebno

…zmešnjava! bi lahko zaključil naslov. Z ženo sva se danes (no, včeraj) vrgla v preurejanje dnevne sobe, kamor je spadalo tudi urejanje knjižnice. In ker se bliža konec leta in je čas nadvse primeren za delanje takih in onakih seznamov, sva tudi midva popisala vse, kar leži na policah. In to celo v digitalni obliki.

Za knjige sem po nasvetu strica Googla uporabil Shelfari, ki poleg urejanja pozna tudi amatersko knjiženje, komu si katero od knjig posodil oziroma do kdaj naj ti jo vrne. Kar pomeni, da odpadejo vsi tisti nakracani listki, s katerimi sem sedaj reševal svoj še bolj luknjast spomin. Prav tako lahko vsako od knjig potegate do nezavesti oziroma se greste mreženje na podlagi knjig.

Edina slaba stran Shelfarija je v dejstvu, da je namenjen knjigoljubcem in ga za DVD-je boli…erm…polica. Zato sem za urejanje DVD ploščkov prav tako po nasvetu Googla uporabil Movie Collector, ki se na filme bolj spozna. Sicer jih je bilo treba kar nekaj vnesti ročno (med drugim tudi par klasik), ampak zadeva ima prav tako kot Shelfari par koristnih funkcij – meni bo najbolj koristila “Mark on Loan”.

Oba servisa trpita za podobnimi otroškimi boleznimi – excell datoteke so jim neznanka, za CVS datoteke pa hočeta imeti ne vem kakšne podatke, vključno z ISBN številko posameznega artikla. Zato se na koncu še najbolje obnese ročno vnašanje, ki pa vsaj za prvič, ko moraš vnesti celotno zbirko, vzame kar nekaj časa (in energije).

Je pa po končanem delu občutek toliko boljši.

 

2 komentarjev na “Seznami (knjig in filmov)

 1. jin

  Huh, jaz sem se tudi že pred kakšnim mesecem namenil vse svoje knjige vnesti na shelfari, ampak to je pa res mučno in dolgočasno opravilo. Tako da mi bo verjetno vzelo pol leta.

  Meni se sicer zdi stran uporabna za iskanje novih zanimivih knjig.

   
  1. Domen

   No, nama je vzelo polovico dneva. Je pa res, da imava “samo” dobrih 300 knjig. Še najbolj zamudno je vnašanje novih naslovov, pri večini vpišeš samo ISBN in vse naredi sam.

    

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.