The Killing JokeČe smo v prejšnjem stripu dobili lik Harveyja Denta, se Killing Joke ukvarja z Jokerjem, batmanovem dvojčku s temne strani.

Za razliko od zgodbe The Long Halloween in Year One je The Killing Joke presenetljivo kratek, vseeno pa vsebinsko zelo močan. Prikazuje rojstvo in prvo srečanje med dvema enakovrednima osebama, ki se komplementarnosti zavedata in jo podpirata.

Strip The Killing Joke deluje kot močna inspiracija za dva filma – Burtonovega Batmana in Nolanovega Temnega viteza – oba si iz stripa sposodita le določen del, ki ga spremenita le v nekaj podrobnostih. Če si Burton od Moorea sposodi Jokerjev nastanek, padec v kislino in njegovo komičnost, si Nolan za svoj film izposodi Jokerjevo dokazovanje, da je v vsakem človeku mogoče najti slabo stran – s pomembno razliko: v stripu namesto Harveyja ugrabi kar komisarja Gordona.

Vseeno se naboj zgodbe skriva na zadnji strani – v soočenju dveh delov celote. Nolan si je v filmu sicer upal namigniti na resnico, ki je skrita v zadnji strani stripa – Joker in Batman sta dvojčka. Sicer ne v biološkem smislu, ampak bolj v smislu že prej omenjenega dopolnjevanja. V nolanovem filmu Joker sprašuje Temnega viteza: “What happens when an unstoppable force meets an immovable object?”, v stripu pa se na koncu smejita šali o dveh norcih pri begu iz norišnice.

Grafična podoba je ostra in hitra. Čeprav je The Killing Joke v originalu obstaja v črnobeli različici, so za posebno izdajo strip pobarvali, dodali pa so mu tudi krajši strip po koncu glavne zgodbe, v katerem neznani lik razlaga, kako bi rad ubil Batmana.

Strani: 48
Cena: 10 €

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan