Ta teden na E-demokracija.si…

23.02.2009Javno

Vprašaj s klicajem: Katarini Kresal smo poslali 49 vaših vprašanj

Včeraj se je zaključil prvi krog projekta Vprašaj s klicajem. V pogovoru s Katarino Kresal je sodelovalo več kot stopetdeset ljudi, ki so postavili devetinštirideset vprašanj in oddali 3234 glasov.

Evropska komisija izpostavila slovenski projekt e-VEM kot primer dobre prakse

Evropska komisija je v poročilu o napredku v zvezi s postopki ustanavljanja podjetij slovenski primer sistema e-VEM izpostavila kot primer dobre prakse.

ZDA: S spletom do večje preglednosti javnih financ

Predsednik ZDA, Barack Obama, je s svojo ekipo odprl spletno mesto Recovery.gov, ki se ukvarja z javno razporeditvijo denarja, ki ga bodo ameriške zvezne države prejele v okviru Barackovega stimulacijskega paketa. Obama je namreč poudaril, “da je zelo pomembno, da ljudje vedno, kako in za kaj bomo zapravili njihov denar.”

Upravna odprta koda buri duhove tudi v ZDA

V zadnjih tednih se je tudi na drugi strani luže pojavilo kar nekaj pobud, ki stremijo k menjavi zaprtokodnih programskih rešitev v javni upravi. Po mnenju nekaterih bi odprtokodna javna uprava za proračun pomenila velik prihranek, medtem ko podjetje Mozilla Foundation opozarja, da ima zaprta koda še vedno nepravično prednost v tekmi za uporabnike.

Brazilija: Šole bodo uporabljale odprto kodo

V brazilskih šolah v 5560 občinah bodo namestili 350.000 namizij z Linuxom, kar bo, pravijo, najobsežnejši tovrstni dogodek na svetu. Projekt ne bo stal več kot 50 dolarjev na otroka.