Je V bratranec od stripa Watchmen ali so Watchmen bratje stripa V for Vendetta? Isti avtor, drugi risar, vseeno pa imata stripa veliko skupnih točk. Če ste gledali film, poznate grobo zgodbo, čeprav je strip veliko bolj barvit in poln filozofskih podtonov v stilu Orwellove 1984.

Samo na hitro o vsebini: Terorist V začne pobijati vladne uslužbence, ti ga skušajo ustaviti. Kar na začetku izgleda kot napad na vladarje in se kasneje spremeni v napad iz maščevanje, se na koncu izkaže kot napad na idejo. Na koncept.

Strip V for Vendetta je bil prvič objavljen leta 1982, zanimive pa so vzporednice z današnjim časom. V stripu je namreč Britanija nekakšna oligarhija, ljudje pa živijo v neprestanem strahu pred oblastjo. Vodje jih preko kamer spremljajo na vsakem koraku, vse komunikacije so enosmerne, človekove pravice pa so označene kot nevarnost za ljudi.

V kot terorist nima dolgoročnih ciljev, navsezadnje se na koncu pusti umoriti, njegov načrt je anarhija, iz katere naj bi izšla nova ureditev. Rojstva nove ureditve ne vidimo, avtor prepušča prihodnost posamezniku/bralcu. “The people should not be afraid of their government,” pravi V, “the government should be afraid of their people”.

Kot sem že omenil, je paralel z sago stripa Watchmen kar nekaj. Tudi tukaj imamo superheroja iz mesa in kosti. Tudi tukaj se vse skupaj dogaja v alternativni resničnosti in tudi tukaj na koncu junak umre za rešitev ostalih. Določene povezave lahko najdemo tudi s filmom The Dark Knight, kjer V skuša s kaosom spraviti iz ravnovesja krivično družbeno ureditev, da bi lahko skozi anarhijo dosegel pravičnejšo ureditev v državi.

Grafično je Vendetta zelo podobna zgodbi Batman: Year One. Mehki prehodi, veliko detajlov in “umazan” slog, ki dajeta zgodbi še dodatno energijo oziroma še dodatno podčrtujeta tragedijo situacije.

Se pa strip v nekaterih vidikih konkretno razlikuje od filma. Kot ponavadi, je film mehkešja, politično bolj korektna različica stripovske zgodbe, v kateri je V prikazan zelo enoplastno. Za celotno zgodbo o tem, kako z anarhijo zrušiti fašistično državo, boste morali poseči po originalu. Splača se.

Strani: 288
Cena: 27 €

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan