Fraza “kroži po spletu” se je v novinarstvu razpasla tudi zaradi lenobe novinarjev, ki se jim ne da preverjati vsega, kar najdejo na spletu. Večino časa jo novinarji odnesejo brez hujših posledic, dogajajo pa se tudi RES hude bizarke.

Improvizacijska skupina Improv Everywhere je za prvi april posnela lažni videoposnetek, v katerem naj bi člani improvizacijske skupine vdrli na pogreb neznancev in se tam neprimerno vedli.

Videoposnetek je opazila neka lokalna TV postaja in ga predvajala kot “real news”. Seveda se novinarji niso trudili s preverjanjem, ampak so posnetek preprosto podpisali z “YouTube” in celotno stvar predvajali kot zapakirano novico.

Ko so improvizatorji naložili posnetek oddaje, v kateri so novinarji uporabili posnetek šale, je postaja na YouTube naslovila prošnjo, da posnetek krši avtorsko pravo. In so ga zato umaknili. Improvizatorji so upravičeno besni.

Citat:

So it’s OK for them to air content that we shot and own, but it’s not OK for me to upload their footage of the content they took from me? It’s “fair use” for the news to take a video off of YouTube and broadcast it, but it’s not “fair use” for a citizen to expose their poor reporting on his own content? (vir)

Več o tem na blogu Improv Everywhere

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan