Če je bil avtor knjige Wikinomics navdušen nad možnostmi spleta, jih avtor knjige The Cult of the Amateur enači z neizogibno kugo. Prašičjo gripo, če že hočete.

Andrew Keen se z pozicije starega prdca zgraža nad kolaboracijskim spletom, knjiga pa je napisana izrazito populistično in na prvo žogo. Kar pomeni, da v določenih primerih avtor popolnoma zgreši gol, medtem ko ima pri določenih primerih smrtonosno natančnost.

V knjigi predela vse mogoče fenomene aktualne spletne kulture, od spletnih piratov do izmenjave datotek, do wikipedije in ostalih kolaboracionističnih aspektov. Obdela tudi vse mogoče znane osebnosti, od Googlovih fantov, Lawrence Lessiga, Steve Jobsa in ostalih posameznikov, ki spreminjajo kulturno, ekonomsko in socialno sliko našega sveta.

Priznam, knjiga me je znervirala. Na momente sem bil na Keena prav jezen, češ, “kako mora pisati take bedarije,” na drugih mestih sem bil prijetno presenečen, kako precizno in brez besnega navdušenja reže skozi meglo floskul, ki obdajajo trenutno spletno kulturo.

Po naključju sem dan po tem, ko sem knjigo dokončal, naletel na naslednjo novinarsko zgodbo, ki zelo dobro prikaže probleme, s katerimi se ukvarja Keen:

He quoted Oscar-winning composer Jarre as saying, “One could say my life itself has been one long soundtrack. Music was my life, music brought me to life, and music is how I will be remembered long after I leave this life.

Fitzgerald said he was shocked by the result of his experiment.

“I didn’t expect it to go that far. I expected it to be in blogs and sites, but on mainstream quality papers? I was very surprised about,” he said. (vir)

Kar Keenu zamerim, je to preveliko zanašanje na profesionalizem. Sploh na področju novinarstva si sam ne bi upal trditi, da obstaja tako ostra ločnica med odjemalci novinarskih izdelkov in ustvarjalci le-teh, temveč gre bolj za podedovan status, ki nima veze z izobraženostjo, temveč bolj s statusom.

Knjigo bi morali prodajati v paketu s knjigo Wikinomics. Če je slednja optimističen pogled skozi rožnata očala, je Keen zelo dobra protiutež, ki išče oporo v tradicionalnih, klasičnih ekonomskih in medijskih poteh in kritizira spletno kulturo, ki si kritiko še kako zasluži.

Toplo priporočam.

Strani: 228
Cena: 12 €

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan