Če se pod strip podpiše Frank Miller, lahko skoraj vedno pričakuješ tri stvari – noir, noir in še malo noirja. Strip Batman: The Dark Knight Returns namreč junaka Gotham Cityja sreča v penziji. Dobesedno. Batman se v gumo oblači samo še za rafting, mesto pa preplavljajo mutantske sile, ki si podrejajo vse živo in mrtvo. Noir. Dogajanje je pretežno umeščeno v temne ulice, polne dreka in dežja. Noir. Vsi kadijo. Noir.

Bruce Wayne torej obleče svojega delovnega pajaca in se odpravi ven. Med mutante, v dež. Vsega ima dovolj, zafrkavajo ga starostne tegobe in ostali nepridipravi, Superman pa v imenu ZDA tolče po Rusih.

Čakaj…kdo? Superman?!

Millerju tokrat uspe združiti dva neksusa, Gotham City in Metropolis. Vsak ima svojega heroja, Superman je zadolžen za zunanjo politiko, Batman je bolj policijski tip. Frank odzumira Gotham City in ga umesti na zemljevid ZDA. ZDA, ki imajo predsednika (očitna parodija Georga Busha – strip je izhajal v letu 1986!) in kup težav, tako da mutanti v enemu od ameriških mest niso visoka predsedniška prioriteta. Vendar Batman ni sam.

Poleg pretepa med Supermanom in Batmanom, kjer obleži…ne bom povedal kdo…Frank zagreši še eno blasfemijo. Robin je ženska. Še ženska ne. Mula. Otrok ceste. Pravi Robin, Batmanov prvi partner, je umrl. Ne fizično, samo psihično. Fizično je vodja mutantov, kar temnemu vitezu prinaša nove konflikte. Ubiti mora prijatelja, da bi premagal sovražnika. Noir.

Strip je kompleksen. Zgodba, detajli, liki…Miller vse skupaj zelo podrobno opiše in oživi, meni osebno je bilo zelo všeč norčevanje iz medijev, ki jih Frank v zgodbi umesti nekam med generatorje nepotrebne panike in mrhovinarje, ki komaj čakajo, da bodo ljudje začeli paničariti. Strip je kaotičen. Grafična podoba zelo dobro sledi naraciji, strani so zelo neregularne, kaos je edina stalnica, ki se kaže v risbah, tekstu in vsem ostalim. Strip je zelo dober. Bonus – To je samo prvi del.

Cena: 12 €
Strani: 224