Sicer niso vse izšle v letu 2009, vseeno pa je tu seznam knjig, ki so se me v iztekajočem se letu najbolj dotaknile.

Here comes everybody

Knjiga je, kot že rečeno, sestavljena iz primerov in teoretične analize le-teh, Shirky pa uspe zelo dobro popisati trenutno stanje na “trgu novih tehnologij” in vseh ostalih aktualnih buzz-wordov. Hkrati uspe iz navideznega kaosa izpeljati mehaniko delovanja in s tem na trezen in racionalen način pojasniti navidezno iracionalne fenomene spleta.

The Road

Knjiga zanimira, pritegne in šokira. Hkrati je zelo tolerantna do bralčeve domišljije, ki ji pušča prosto pot pri zasipavanju lukenj na Cesti. Zagotovo to ne bo moj zadnji McCarthy…

Čefurji raus!

Napol manično depresivni glavni junak Marko se tako v boju za lastno identiteto in smisel prebija skozi slovensko kulturo, v kateri imajo čefurji samo dve poziciji – ali so v arestu ali pa na poti tja.

The collected short stories of Roald Dahl

Od bizarnega, do odvratnega do zabavnega – po nekaj prebranih zgodbah človek že kar pričakuje obrat in razmišlja vnaprej, kako bi se zgodba lahko zaključila.

V for Vendetta

Za celotno zgodbo o tem, kako z anarhijo zrušiti fašistično državo, boste morali poseči po stripu in preskočiti film. Splača se.

The Long Tail

Mogoče še citat za na majico: In world of infinite choice, context, not the content is the king. Podpišem.

Sin City

Strip je črnobel in zelo noirovsko vizualen. Kot bi gledal storyboard za film. Paneli so mastni od črne barve, dialogi in monologi so zelo skopi, a toliko bolj pomenski. Tukaj noben ne pozdravlja, nihče ne reče “Na zdravje!” in nihče ne ve, koliko je ura. Vsi vedo eno stvar – konec se bliža.

Teacher man

Prigode z učenci, razmišljanje o vlogi učitelja, komunikacija s starši – vse to je zapakirano v pestro in zabavno zgodbo, ki s svojimi tragično-komičnimi odlomki zanimira bralca.

From Hell

Moore skombinira vse mogoče teorije zarote o Jacku Razparaču, doda osebne biografije glavnih junakov in tako zgodbo razširi ter poveže z glavnimi zgodovinskimi tokovi tistega časa – zgodba tako deluje kot zmes dejstev in fikcije, ki pomaga samo takrat, ko se fakti ne ujemajo.

Batman: The long halloween

The Long Halloween kritiki označujejo kot eno boljših upodobitev temnega viteza in inspiracijo za aktualni Nolanov film. Zgodba je zelo bogata, z večimi manjšimi zapleti, ki gradijo mozaik vesolja temnega viteza in njegovih duhov.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan