Izbrane dogodivščine najhujšega fizikalca iz vesolja Marvel. There WILL be blood…

Če je Ironman mož fizike, je Wolverine človek biologije. Pustimo ob strani dejstvo, da imata na tehtnici oba skoraj enako količino železa “na svoji osebi”, le da ga Ironman nosi kot obleko, Wolverine pa ga ima vdelanega v kostni mozeg. Zadeva pride prav v situacijah, kjer je potrebno določen konflikt razrešiti na fizičen način in kjer se vse skupaj konča z okrvavljenimi rokami. In nogami. In vsemi ostalimi deli telesa.

Zbirka najboljših Wolverinovskih podvigov vsebuje izseke iz devetih novel, ki v ohlapnem kronološkem redu opisujejo razvoj tega lika in nekatere od njegovih največjih spopadov, med drugim tudi z neverjetnim Hulkom in skorajda nepremagljivim Magnetom.

Kvaliteta zgodb in grafik je zelo različna, vseeno pa so določeni fragmenti zelo dobri, tako po pripovedni strukturi kot tudi po slogu risanja. Taka je recimo prva zgodba, v kateri se je kadarkoli pojavil lik Wolverina.

Zanimivo je, da se zadeva ne začne pri rojstvu lika, ampak ga štiridelna grafična novela vrže neposredno v boj z Yakuzo, s katero se bori zaradi ljubezenskega razmerja s Japonko iz premožne družine. Zanimiv je tudi zaključek zbirke, “Fatal Attractions”, kjer se skupina X-men bori proti Magnetu, zaplet pa kulminira v boju Magneta in Wolverina, ki se konča neodločeno, a je skoraj usoden za našega junaka.

Zanimive so tudi pripovedi geneze, kjer avtorji vsak po svoje razlagajo nastanek sposobnosti, ki Wolverina delajo posebnega – od tega, da je stvar dejansko biološkega značaja in da so mu kasneje kremplje iz kosti nadomestili z adamantiumom, do tega, da ga je ugrabila vojska in mu kremplje naložila čisto na novo.

Zbirka je bolj zanimiva kot zbrana dela Iron mana, predvsem zaradi manj predvidljive vsebine oziroma bolj zanimivih zapletov. Zgodbe, v katerih avtorji mešajo različne paradne konje (Wolverine vs. Hulk, Wolverine vs. Spider-man) so sicer dolgočasni in bolj služijo za oglaševanje širine vesolja kot da bi imeli dejansko sporočilno vrednost, vse ostalo pa je dovolj zanimivo za večkratni ogled.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan