Trenutno spadate v eno izmed naslednjih dveh kategorij – ali ste navdušen uporabnik storitve Foursquare ali pa vam gre vse skupaj zelo na jetra. Pa vseeno – se bo fenomen spletnih geolokacij prijelo tudi v Sloveniji in v čem je sploh poanta storitve Foursquare? 

Zadeva izgleda preprosta. Spletna storitev Foursquare ponuja možnost označevanja lokacij na spletnem zemljevidu in dopisovanja kratkih komentarjev. Tako kot Twitter jo lahko uporabljate na računalnikih oziroma na mobilnih telefonih, v ZDA pa se že govori o prvih konkretnih materialnih in finančnih prednosti za uporabnike.

Sam sem postal na storitev pozoren šele, ko sem analiziral twitter tok podatkov ameriške veje korporacije McDonalds. Fantje in dekleta so zadevo zagrabili z obemi rokami in jo zelo dobro kombinirajo s komunikacijo prek omrežja Twitter. Jasno, da imajo prednost pred ostalimi, saj je glavnina konzumentov v McDonald`s restavracijah mladih in tehnološko razvitih posameznikov, ki jim je uporaba mobilnih aplikacij dana že v zibelko, a vseeno je lepo videti koristno uporabo novih tehnologij.

Za podjetja tudi ni lepšega, kot da pridejo na travnik, poln ljudi, postavijo svojo stojnico in se vključijo v pogovor. Se strinjam, vprašanje o tem, kdo je bil prej, uporabniki ali ponudniki je podobno tistemu o kurah in jajcu, ampak vseeno se mi zdi, da je situacija v Sloveniji trenutno zelo na strani uporabnikov, ki sami ustvarjajo Foursquare kozmos, medtem ko večina ponudnikov za to sploh ne ve, kaj šele, da bi uporabnike Foursquare storitve posebej nagrajevala.

Poglejmo si nekatere prednosti uporabe Foursquare za ponudnike storitev:

  • knjiga pritožb in pohval. Zelo veliko uporabnikov poleg objave lokacije zraven dopiše še kratko pohvalo/kritiko lokala, trgovine oziroma lokacije na sploh. Tako lahko ponudnik storitve hitro in brezplačno dobi koristne vpoglede v delovanje svoje lokacije, hkrati pa se lahko s posameznim kritikom tudi pogovori o morebitnih izboljšavah oziroma spremembah. Foursquare načeloma ni anonimen.
  • brezplačno oglaševanje lokacije. Večje število uporabnikov, ki uporabljajo Foursquare, pomeni, da boste lahko za svojo lokacijo dobili zelo veliko število brezplačnih mikrooglasov. Če bo kritika pohvalna, toliko bolje za vas.
  • možnosti alternativnih oglaševalskih akcij. V ZDA je recimo že nastal FourSquare day in veliko podjetij je to izkoristilo za dodatno promocijo/digitalno izpostavljenostjo.

Tako kot Twitter in Facebook ima tudi Foursquare prednost izločene infrastrukture. Potrebujete samo povezavo do spleta in človeka, ki se bo s tem konceptualno ukvarjal, za vso tehniko pa bodo skrbeli drugi. Prednost pred Facebook/Twitter je tudi v tem, da Foursquare ni tako hiter oziroma ga lahko bolj umirjeno uporabljate v kombinacijami z ostalimi oglaševalskimi akcijami.

Seveda pa bi bilo fino razviti tudi nekaj smernic dobre rabe za uporabnike. Nekateri med vami že zavijate z očmi, nekateri pa se boste s spodnjim seznamom zagotovo strinjali:

  • objava lokacij brez komentarja je brezveze. En stavek komentarja ob lokaciji vas ne bo ubil.
  • komentirajte relevantno. “Ouyeah!” ni komentar.
  • location before foursquare. Če greste petkrat na teden v Mercator, si vsakič izmislite nov komentar oziroma opazko.

Kakšno je pa tvoje mnenje o storitvi Foursquare?

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan