Splet in geolokacija – je Foursquare next big thing?

23.05.2010Javno

Trenutno spadate v eno izmed naslednjih dveh kategorij – ali ste navdušen uporabnik storitve Foursquare ali pa vam gre vse skupaj zelo na jetra. Pa vseeno – se bo fenomen spletnih geolokacij prijelo tudi v Sloveniji in v čem je sploh poanta storitve Foursquare? 

Zadeva izgleda preprosta. Spletna storitev Foursquare ponuja možnost označevanja lokacij na spletnem zemljevidu in dopisovanja kratkih komentarjev. Tako kot Twitter jo lahko uporabljate na računalnikih oziroma na mobilnih telefonih, v ZDA pa se že govori o prvih konkretnih materialnih in finančnih prednosti za uporabnike.

Sam sem postal na storitev pozoren šele, ko sem analiziral twitter tok podatkov ameriške veje korporacije McDonalds. Fantje in dekleta so zadevo zagrabili z obemi rokami in jo zelo dobro kombinirajo s komunikacijo prek omrežja Twitter. Jasno, da imajo prednost pred ostalimi, saj je glavnina konzumentov v McDonald`s restavracijah mladih in tehnološko razvitih posameznikov, ki jim je uporaba mobilnih aplikacij dana že v zibelko, a vseeno je lepo videti koristno uporabo novih tehnologij.

Za podjetja tudi ni lepšega, kot da pridejo na travnik, poln ljudi, postavijo svojo stojnico in se vključijo v pogovor. Se strinjam, vprašanje o tem, kdo je bil prej, uporabniki ali ponudniki je podobno tistemu o kurah in jajcu, ampak vseeno se mi zdi, da je situacija v Sloveniji trenutno zelo na strani uporabnikov, ki sami ustvarjajo Foursquare kozmos, medtem ko večina ponudnikov za to sploh ne ve, kaj šele, da bi uporabnike Foursquare storitve posebej nagrajevala.

Poglejmo si nekatere prednosti uporabe Foursquare za ponudnike storitev:

 • knjiga pritožb in pohval. Zelo veliko uporabnikov poleg objave lokacije zraven dopiše še kratko pohvalo/kritiko lokala, trgovine oziroma lokacije na sploh. Tako lahko ponudnik storitve hitro in brezplačno dobi koristne vpoglede v delovanje svoje lokacije, hkrati pa se lahko s posameznim kritikom tudi pogovori o morebitnih izboljšavah oziroma spremembah. Foursquare načeloma ni anonimen.
 • brezplačno oglaševanje lokacije. Večje število uporabnikov, ki uporabljajo Foursquare, pomeni, da boste lahko za svojo lokacijo dobili zelo veliko število brezplačnih mikrooglasov. Če bo kritika pohvalna, toliko bolje za vas.
 • možnosti alternativnih oglaševalskih akcij. V ZDA je recimo že nastal FourSquare day in veliko podjetij je to izkoristilo za dodatno promocijo/digitalno izpostavljenostjo.

Tako kot Twitter in Facebook ima tudi Foursquare prednost izločene infrastrukture. Potrebujete samo povezavo do spleta in človeka, ki se bo s tem konceptualno ukvarjal, za vso tehniko pa bodo skrbeli drugi. Prednost pred Facebook/Twitter je tudi v tem, da Foursquare ni tako hiter oziroma ga lahko bolj umirjeno uporabljate v kombinacijami z ostalimi oglaševalskimi akcijami.

Seveda pa bi bilo fino razviti tudi nekaj smernic dobre rabe za uporabnike. Nekateri med vami že zavijate z očmi, nekateri pa se boste s spodnjim seznamom zagotovo strinjali:

 • objava lokacij brez komentarja je brezveze. En stavek komentarja ob lokaciji vas ne bo ubil.
 • komentirajte relevantno. “Ouyeah!” ni komentar.
 • location before foursquare. Če greste petkrat na teden v Mercator, si vsakič izmislite nov komentar oziroma opazko.

Kakšno je pa tvoje mnenje o storitvi Foursquare?

 

5 komentarjev na “Splet in geolokacija – je Foursquare next big thing?

  1. Domen

   To poznam ja. Ne vem, meni se zdi, da gre za Twitter 1.2, kjer je pač bolj poudarjena lokacija. Zanimiv mi je koncept z odklepanjem značk kot neke dodatne stimulacije. Me zanima, kaj bo Google naredu z Latitude kot odgovor na tole.

    
 1. matevzp

  men se zdi stvar malo brezveze, da spamma npr. po FB wallu itd. Že za twitter mi je kolega že lep čas nazaj(par let), ko je stvar prišla vn, razlagal v stilu (nekam se usedeš na kavo, to napišeš gor in folk, ki gre mimo to vidi, te pride pozdravit, na kavo itd … No pa ne vidim lih neke hude prevlade takih sporočil na twitterju. Ljudje se še vedno raje usedejo in preberejo en članek, ki ga napišeš, kot pa da berejo kje trenutno si. Če te rabijo, imaš zihr vsaj 3 telefone pri sebi v teh časih 🙂

   
  1. edemokracija

   Spemanje je odvisno od uporabnika, zadeva se da izklopiti. Je pa res, da veliko ljudi povezuje omrežja med seboj in crosslinka twitter, facebook, foursquare in drugo. Se strinjam tudi s tem, da je Foursquare v tem trenutku bolj kot ne zabava, ampak zamisli, da zadevo zagrabijo podjetja in začnejo s pomočjo te storitve furat kampanje oziroma jemat to kot obvezni del spletne prisotnosti. Se mi zdi, da bi se situacija hitro spremenila ozirom da bi tudi foursquare dobil nek smisel/funkcijo.

    

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.