Sreda je bil dan za Kostanjevico na Krki. Na željo boljše polovice, čeprav je tudi mene zanimal relativno neodkrit dolenjski del naše dežele. In zakaj ravno Kostanjevica? Cause it`s a friggin island!

Kostanjevica na Krki je edino rečni otok v Sloveniji mesto na rečnem otoku v Sloveniji, samo mesto pa obsega tudi območje na “celini”. Vsega skupaj v Kostanjevici živi nekaj čez sedemsto ljudi, otok pa je bolj turistična znamenitost kot mesto, kjer bi prebivali domačini.

Na začetku je sicer kazalo, da bo dan spet namočila kakšna popoldanska ploha, vendar se je po kosilu v gostilni Kmečki hram vreme kar dobro držalo. Promet je na otoku urejen z enosmerno ulico, na obeh koncih otoka pa je cerkev, do celine pa vodi več mostov, od teh sta dva namenjena za avtomobile.

Most do otoka Kostanjevica na Krki #1

Na otoku samem najdemo tako nove kot tudi (po izgledu) res stare zgradbe, je pa hecno, da izgleda, kot da v vseh živijo ljudje.

House stood still #2

Na otoku je tudi rojstna hiša doktorja Ivana Oražna, ki je eden od idejnih začetnikov ljubljanske medicinske fakultete. Gre samo za kip in spominsko ploščo, hiša sama je izgledala urejeno zapuščena.

Rojstna hiša Ivana Oražna

Sicer ne vem, ali je to posledica obiska med tednom, ampak po dolgem času je prav pasalo sedeti v tišini in gledati reko ter kopico rac, ki so mislile, da bodo od nas dobile kaj za pod zob.

Race v Krki

Zelo verjetno je bila ta želja po miru povezana z dobrim kosilom in sladico.

Jabolčno-skutin zavitek Čokoladni mousse

Še nekaj utrinkov z otoka:

Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan