Ko se Amelie in Lenin srečata v Kinu Šiška, od soundtrackov ne ostane kaj dosti. Vseeno zna Tiersen s svojo skupino narediti dober žur, ki je idealen za začetek veselega decembra. Ya!nn, bring it on again!

Yann Tiersen - Ljubljana, Kino Šiška (3.12.2010)Le fabuleux destin d’Amélie Poulain in Goodbye Lenin sta bila zabavna filma tudi zaradi skladatelja Yanna Tiersena, ki je v svojem značilnem slogu ustvaril zvočno kuliso za obe mojstrovini. Ostalega opusa nisem poznal in tako sem karte za koncert v Kino Šiška kupil v upanju, da nas bo Yann počastil s temo iz že prej omenjenih filmov. Big mistake!

Predskupina Lonski&Classen je presenetila z zabavnim nastopom in zanimivimi komadi, kasneje pa se je Tieresenu pridružila še kot back vokal pri nekaterih komadih. Nemški dvojec je s svojim repertoarjem ogrel medlo občinstvo, za katerega se je na začetku zdelo, da bo celoten koncert presedelo kot bi bili na koncertu skupine Portishead.

Tieresen je na oder prikorakal s petčlansko ekipo in začel se je zabaven sprehod skozi repertoar tega francoskega multiinštrumentalista, ki je pred kratkim izdal album Dust Lane. In če sem ga, kot že rečeno, iz sveta filmske glasbe poznal kot umirjenega skladatelja, je v Šiški Tiersen pokazal, da zna tudi zažigati.

Občinstvo je bilo nad predstavljenim materialom navdušeno in čeprav je umanjkal romantični del, ga je Tiersen z ekipo več kot zadovoljivo nadomestil s hitrimi rifi, bogato inštrumentalno sliko, kjer je prevladovala violina in kitara ter elektronska podlaga. Komade z albuma Dust Lane je mešal s starejšim materialom ter se izkazal kot odličen zabavljač.

Večina komadov je bila inštrumentalna, Tiersen je glas uporabljal kot še enega od inštrumentov, vseeno pa je izvedel tudi nekaj pesmi, kjer je bil v ospredju njegov glas.  Zanimivo – ves material je v angleščini, francoski je bil samo zadnji od treh bisov.

Vse skupaj je izpadlo zelo simpatično in Yann me bo zagotovo še videl. Oziroma bom jaz njega.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan