Z zimo pridejo radosti in slabosti. Ena od slednjih je zagotovo čakanje na avtobusnih postajališčih, kjer si moramo nekadilci deliti prostor s kadilci. Le-ti si v slabem vremenu cigarete prižigajo tudi pod napuščem in tako smradijo zrak tudi tistim, ki v življenju nočejo umirati na obroke od cigaretnega dima. To je zgodba o še eni bedariji, zaradi katere se bom zelo verjetno slej ko prej odselil iz Slovenije…

Nove (no, niso več tako nove) avtobusne postaje ljubljanskega potniškega prometa so zgled funkcionalnih gradenj v mestu. Majhne, brez kakršnekoli zaščite pred plundro, ki jo avtomobilski vozniki pljuskajo na čakajoče potnike, s kovinskimi ledeno mrzlimi sedišči, ki so na petih od šestih postajališčih tako ali tako mokra in umazana od ljudi, ki si na njih brišejo čevlje.

Da bi bila zadeva še hujša, se v slabem vremenu pod majhnim napuščem stiskamo kadilci in nekadilci, kjer prvi vso zbrano druščino razveseljujejo s kajenjem in puhanjem cigaretnega dima, da ti od njega smrdi obleka, lasje in da pljuča dobijo obvezno dozo katrana. 5 na dan pa te fore…

Prepoved kajenja: NEOBVEZNO!Ampak poglej! Sile oblasti so se spomnile na trend zdravega življenja in na vsa prenovljena avtobusna postajališča postavile opozorilne table, ki jasno in strogo prepovedujejo kajenje in plakatiranje. Prepoved je likovna in ubesedena in človek ima občutek, da se bo enkrat stvar iztekla tako, kot se mora.

Vseeno me je zanimalo – kako se ta prepoved sankcionira? Vem, da je za plakatiranje predvidena denarna kazen za kršitelja, ki se ga ugotovi iz plakata, a kako bodo sankcionirali kadilce? Obstaja kak telefon, kamor lahko pokličeš in prijaviš kadilca, je v postajah skrita kamera… Skratka, kako je s tem?

Prvič sem vprašanje poslal na Ljubljanski potniški promet. Logično, ne? Odgovor je bil kratek in zelo neinformativen:

LPP nima nič v zvezi z kadilci na postajališčih mestnega prometa. Za kršitve so pristojne ustrezne inšpekcije.

Hm. Razumem. Lahko bi me sicer napotili do ustrezne inšpekcije, ampak očitno imajo bolj pomembno delo. Navsezadnje avtobusi redno zamujajo, nekdo jih mora koordinirat, da ne pride do preveč tekočega prometa. Na vsej tej tekočini lahko komu še spodrsne!

Mogoče bo o tem kaj več vedela Mestna občina Ljubljana? Pri vseh službah se zagotova najde kakšna, ki bo vedela odgovor na to vprašanje. Odgovor je bil nikalen, a malo daljši in bolj informativen.

Spoštovani,

prepoved kajenja v zaprtih in delovnih prostorih ureja Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov (Ur. l. RS, št. 93/07 UPB). Nadzor izvajaj državni inšpekcijski organ in sicer Ministrstvo za zdravje Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije Zdravstveni inšpektor.

Inšpektorat Mestne uprave Mestne občine Ljubljana v zvezi z izvajanjem navedenega zakona nobenih pristojnosti, pa tudi Odlok o organizaciji in načinu izvajanja mestnih linijskih prevozov potnikov (Ur. l. RS, št. 55/09) Mestne občine Ljubljana ne predpisujejo navedene prepovedi.

OK, razumem. Samo zato, ker gre za postaje Ljubljanskega potniškega prometa, ki deluje pod okriljem Mestne občine Ljubljana, še ne pomeni, da imajo oni kaj opraviti s prepovedmi oziroma regulacijo na posameznih postajah. Vprašajmo torej Zdravstveni inšpektorat republike Slovenije. Po skoraj mesecu dni sem dobil naslednji odgovor. Objavljam ga v celoti, ker je tako dober, da je že skoraj neverjeten.

Naslov sporočila: Elektronska pošiljka št. (09101 – 118 / 2010, 2) ; Odgovor

Besedilo sporočila: Spoštovani !

V zvezi z vašimi vprašanji, ki se nanašajo na prepoved kajenja na avtobusnih postajališčih LPP, vam posredujemo naslednji odgovor :

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov(ZOUTI) v 16. členu med drugim določa, da je prepovedano kajenje v vseh zaprtih javnih prostorih in  da se za zaprt javni prostor šteje prostor, ki ima streho in popolnoma zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten.

Avtobusna postajališča LPP so urejena oziroma zgrajena tako, da jih ni mogoče skladno z navedeno zakonsko definicijo “zaprtega prostora” šteti za “zaprt javni prostor”, zato po uvodoma navedni določbi 16. člena ZOUTI, kajenje na teh postajališčih ni prepovedano.

Zdravstveni inšpektor tako nima pooblastil za nadzor nad spoštovanjem ZOUTI na avtobusnih postajališčih LPP, saj ne gre za zaprte javne prostore. Morebitni znak “prepovedano kajenje” pa je verjetno namestil tisti, ki je postajališča zgradil in lahko predstavlja le priporočilo kadilcem, da naj na  teh postajališčih ne bi kadili, morebitnih sankcij za neupoštevanje tega znaka, pa kadilcem ni mogoče izreči.

Lepo pozdravljeni !

Prosim, če zadevo preberete dvakrat. Na rit me je dokončno vrgel zadnji odstavek, kjer mi zdravstveni inšpektor med vrsticami torej sporoča, da se po novem kadilcem s prepovedjo kajenja le PRIPOROČA prepoved kajenja in da sploh ne vedo, kdo je obvestilo namestil oziroma kakšne so sankcije. Še huje, zadeva očitno sploh ni bila odobrena oziroma so jo nalepili kar tako – ker nočejo, da so stranice postaje brez napisov! Jebeni dizajnerji!

Odgovor je bizaren tudi zaradi prepovedi plakatiranja, ki je navedena pod prepovedjo kajenja. Je tudi plakatiranje samo neobvezno priporočilo? Bom tudi na to vprašanje dobil odgovor, da se to ne sankcionira in da naj ljudje kar lepijo plakate ter da je vse skupaj samo neobvezno priporočilo?

Razmišljajmo naprej – če zadeve nihče ne nadzira, lahko jaz na stranico nalepim svojo nalepko, ki bo narejena po CGP ostalih dveh nalepk in na njej sporočam, karkoli že želim? Glede na to, da tega ne bo nihče odstranil, bi mogoče zadeva vžgala. Kdo ve…

V zaključku bi lahko bentil čez nesposobno pravno državo, čez nesposobne uradnike oziroma čez klasične krivce nelogičnih prepovedi na javnih mestih. Pa ne bom. Raje bom molčal in pustil, da odgovor inšpektorata za zdravje govori sam zase. Mislim, da je to dovolj.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan