Kako smo nekadilci spet popušili…

06.12.2010Osebno

Z zimo pridejo radosti in slabosti. Ena od slednjih je zagotovo čakanje na avtobusnih postajališčih, kjer si moramo nekadilci deliti prostor s kadilci. Le-ti si v slabem vremenu cigarete prižigajo tudi pod napuščem in tako smradijo zrak tudi tistim, ki v življenju nočejo umirati na obroke od cigaretnega dima. To je zgodba o še eni bedariji, zaradi katere se bom zelo verjetno slej ko prej odselil iz Slovenije…

Nove (no, niso več tako nove) avtobusne postaje ljubljanskega potniškega prometa so zgled funkcionalnih gradenj v mestu. Majhne, brez kakršnekoli zaščite pred plundro, ki jo avtomobilski vozniki pljuskajo na čakajoče potnike, s kovinskimi ledeno mrzlimi sedišči, ki so na petih od šestih postajališčih tako ali tako mokra in umazana od ljudi, ki si na njih brišejo čevlje.

Da bi bila zadeva še hujša, se v slabem vremenu pod majhnim napuščem stiskamo kadilci in nekadilci, kjer prvi vso zbrano druščino razveseljujejo s kajenjem in puhanjem cigaretnega dima, da ti od njega smrdi obleka, lasje in da pljuča dobijo obvezno dozo katrana. 5 na dan pa te fore…

Prepoved kajenja: NEOBVEZNO!Ampak poglej! Sile oblasti so se spomnile na trend zdravega življenja in na vsa prenovljena avtobusna postajališča postavile opozorilne table, ki jasno in strogo prepovedujejo kajenje in plakatiranje. Prepoved je likovna in ubesedena in človek ima občutek, da se bo enkrat stvar iztekla tako, kot se mora.

Vseeno me je zanimalo – kako se ta prepoved sankcionira? Vem, da je za plakatiranje predvidena denarna kazen za kršitelja, ki se ga ugotovi iz plakata, a kako bodo sankcionirali kadilce? Obstaja kak telefon, kamor lahko pokličeš in prijaviš kadilca, je v postajah skrita kamera… Skratka, kako je s tem?

Prvič sem vprašanje poslal na Ljubljanski potniški promet. Logično, ne? Odgovor je bil kratek in zelo neinformativen:

LPP nima nič v zvezi z kadilci na postajališčih mestnega prometa. Za kršitve so pristojne ustrezne inšpekcije.

Hm. Razumem. Lahko bi me sicer napotili do ustrezne inšpekcije, ampak očitno imajo bolj pomembno delo. Navsezadnje avtobusi redno zamujajo, nekdo jih mora koordinirat, da ne pride do preveč tekočega prometa. Na vsej tej tekočini lahko komu še spodrsne!

Mogoče bo o tem kaj več vedela Mestna občina Ljubljana? Pri vseh službah se zagotova najde kakšna, ki bo vedela odgovor na to vprašanje. Odgovor je bil nikalen, a malo daljši in bolj informativen.

Spoštovani,

prepoved kajenja v zaprtih in delovnih prostorih ureja Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov (Ur. l. RS, št. 93/07 UPB). Nadzor izvajaj državni inšpekcijski organ in sicer Ministrstvo za zdravje Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije Zdravstveni inšpektor.

Inšpektorat Mestne uprave Mestne občine Ljubljana v zvezi z izvajanjem navedenega zakona nobenih pristojnosti, pa tudi Odlok o organizaciji in načinu izvajanja mestnih linijskih prevozov potnikov (Ur. l. RS, št. 55/09) Mestne občine Ljubljana ne predpisujejo navedene prepovedi.

OK, razumem. Samo zato, ker gre za postaje Ljubljanskega potniškega prometa, ki deluje pod okriljem Mestne občine Ljubljana, še ne pomeni, da imajo oni kaj opraviti s prepovedmi oziroma regulacijo na posameznih postajah. Vprašajmo torej Zdravstveni inšpektorat republike Slovenije. Po skoraj mesecu dni sem dobil naslednji odgovor. Objavljam ga v celoti, ker je tako dober, da je že skoraj neverjeten.

Naslov sporočila: Elektronska pošiljka št. (09101 – 118 / 2010, 2) ; Odgovor

Besedilo sporočila: Spoštovani !

V zvezi z vašimi vprašanji, ki se nanašajo na prepoved kajenja na avtobusnih postajališčih LPP, vam posredujemo naslednji odgovor :

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov(ZOUTI) v 16. členu med drugim določa, da je prepovedano kajenje v vseh zaprtih javnih prostorih in  da se za zaprt javni prostor šteje prostor, ki ima streho in popolnoma zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten.

Avtobusna postajališča LPP so urejena oziroma zgrajena tako, da jih ni mogoče skladno z navedeno zakonsko definicijo “zaprtega prostora” šteti za “zaprt javni prostor”, zato po uvodoma navedni določbi 16. člena ZOUTI, kajenje na teh postajališčih ni prepovedano.

Zdravstveni inšpektor tako nima pooblastil za nadzor nad spoštovanjem ZOUTI na avtobusnih postajališčih LPP, saj ne gre za zaprte javne prostore. Morebitni znak “prepovedano kajenje” pa je verjetno namestil tisti, ki je postajališča zgradil in lahko predstavlja le priporočilo kadilcem, da naj na  teh postajališčih ne bi kadili, morebitnih sankcij za neupoštevanje tega znaka, pa kadilcem ni mogoče izreči.

Lepo pozdravljeni !

Prosim, če zadevo preberete dvakrat. Na rit me je dokončno vrgel zadnji odstavek, kjer mi zdravstveni inšpektor med vrsticami torej sporoča, da se po novem kadilcem s prepovedjo kajenja le PRIPOROČA prepoved kajenja in da sploh ne vedo, kdo je obvestilo namestil oziroma kakšne so sankcije. Še huje, zadeva očitno sploh ni bila odobrena oziroma so jo nalepili kar tako – ker nočejo, da so stranice postaje brez napisov! Jebeni dizajnerji!

Odgovor je bizaren tudi zaradi prepovedi plakatiranja, ki je navedena pod prepovedjo kajenja. Je tudi plakatiranje samo neobvezno priporočilo? Bom tudi na to vprašanje dobil odgovor, da se to ne sankcionira in da naj ljudje kar lepijo plakate ter da je vse skupaj samo neobvezno priporočilo?

Razmišljajmo naprej – če zadeve nihče ne nadzira, lahko jaz na stranico nalepim svojo nalepko, ki bo narejena po CGP ostalih dveh nalepk in na njej sporočam, karkoli že želim? Glede na to, da tega ne bo nihče odstranil, bi mogoče zadeva vžgala. Kdo ve…

V zaključku bi lahko bentil čez nesposobno pravno državo, čez nesposobne uradnike oziroma čez klasične krivce nelogičnih prepovedi na javnih mestih. Pa ne bom. Raje bom molčal in pustil, da odgovor inšpektorata za zdravje govori sam zase. Mislim, da je to dovolj.

 

8 komentarjev na “Kako smo nekadilci spet popušili…

 1. fgd

  Se sicer strinjam s skrajno neobzirnostjo kadilcev a v resnici ne vidim razloga, zakaj se ti zdi odgovor Zdravstvenega inšpektorata republike Slovenije tako napacen?

  Celoten problem je pac v tem, da so postajalisca tako zgrajena, da ne padejo med "zaprte javne prostore" (ugibam, da zaradi spranj med steklenimi stenami). Ne vem, ce lahko kot drzavljan naredis kaj vec kot, da se javno zgrazas nad tem. Lahko pa predlagas dopolnitev zakona, ki bi zavzemal tudi "postajalisce LPP na Bavarskem dvoru" ali tebi bliznji/priljubljeni lokaciji in cakas v nedogled da ne nic ne zgodi.

  Glede oznak o "prepovedanem kajenju" in "prepovedanem plakatiranju" pa pomoje nimajo nobene pravne teze. Sem skoraj 100% da nekje obstaja zakonsko doloceno kako mora izgledat znak za "prepovedano kajenje" (nekaj v smislu "crna cigareta obrobljena z rdecim krogom in precrtana z rdeco crto, na beli podlagi") in kako mora biti oznaceno "prepovedano plakatiranje" (izgled in verjetno informacije o pristojnem organu).

  Me pa zanima nekaj: A je na postaji postavljen pepelnik? In ce ne: Kam ljudje odvrzejo cike preden se vkrcajo na bus?

   
 2. @Ines_Dream

  ;-))) Zanimiv problem, še bolj zanimivi odgovori. Kot kadilki mi sicer ustrezajo, se pa strinjam, da je vse skupaj hudo sprenevedavo. Sicer pa najbolj zanimiva ideja z lastnimi nalepkami. Stori to in nas obveščaj – če bo o čem obveščati…. Po moje bo šlo kar mimo. Ampak nikoli ne veš: testiraj! Pa še t o me zanima: si kdaj kakega kadilca opozoril na nalepko, ko si še mislil, da velja kto prepoved in ne kot priporočilo? Reakcija? Resda sem pristranska (kadilka), a se meni zdi ta rasa še kar lepo uklonljiva….

   
 3. jaKa

  glej, domen, odgovor je ok. na mestu. krasen. postajališče pač ni zaprt prostor in kot tak ne spada v domeno dotičnega zakona.

  kaj, če bi se enkrat pritožil na ustrezno instanco, namesto da za vsako malenkost jamraš vsem po vrsti od poncija do pilata. v tem primeru kadilcu, ki te je motil. kdor jezika špara, diha cigaretni dim, očitno.

   
 4. Domen Savič

  Da se ne bomo narobe razumeli – neuvidevni kadilci so samo manjši problem. Tukaj je zloraba inštrumenta prepovedi kajenja, ki je tam samo zato, ker se je neznani osebi zdelo, da bi bilo to fino nalepit na postajališče. Kar tako, kot priporočilo.

  Se strinjam, lahko bi težil kadilcem. Lahko bi težil čisto vsakemu, ki mi v življenju stopi na kak žulj. Večinoma to kar prakticiram, ker se mi zdi, da če sam ne bom poskrbel za to, ne bo nikoli nič narejeno. Sploh, če gre samo zame oziroma za mojo okolico. To ni zapis iz obupa, češ, trpim, pa nihče nič ne naredi.

  Res je, zadeve sem se lotil malo bolj na široko, ker se mi res ni sanjalo, kdo hendla kajenje na bus postajah. In ker me k tem spodbudilo dejstvo, da je postajah znak za prepoved kajenja, za katerega se je naknadno izkazalo, da je tam samo zato, da je stranica malo bolj grafično polna.

  Se vam ne zdi niti malo butasto, da se prepovedi lepi kar tako, brez dejanskega mehanizma sankcioniranja? Da lahko kdorkoli (očitno) na karkoli nalepi prepoved, pa se nihče niti ne sprašuje, zakaj je ta prepoved na določenem mestu oziroma koga je potrebno pozvati k uveljavitvi prepovedi?

  In še enkrat – lahko bi celo življenje sam popravljal krivice, ki se mi dogajajo v našem sistemu. Ampak – zakaj za vraga potem potrebujem sistem? In zakaj ga podpiram?

   
 5. McJaveli

  Pojdi na Metelkovo. Tam je kadilski eldorado. Nobenih sankcij, čeprav se kadi v notranjosti prostorov. Aja, pa saj davkov tudi ne plačujejo. Umetniki, pa to…

   
 6. adiozaver

  Marsikaj je prepovedano, pa vsi uporabimo zdravo pamet in teh prepovedi ne upoštevamo. Sankcije so samo anomalija.

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.