Tako kot lani se gremo tudi letos top 10 odštevanje s področja iger, glasbe in knjig. Katere igre so bile letos odgovorne za trdo kožo na prstih, za preklinjanje sredi noči in za ure in ure zabavnega potapljanja v svetove onkraj našega?

10. mesto: Halo: Reach

Mogoče malo krivično, a na repu lestvice se je znašla zadnja igra serije Halo. Mogoče bo čas pokazal, da sem se zmotil, a vseeno mi zadnja streljačina Bungie studia ne leži najbolje. Sekvence so super, bojevanje malo manj, vse supaj pa je tako drugačno od ostalih, da mi ne preostane drugega, kot da jo tokrat odložim na zadnje mesto.

9. mesto: 2010 FIFA World Cup South Africa

Nogometna vročica Južne Afrike je zelo dobro prikazana v uradni igri prvenstva, za igranje v dvoje pa predstavlja neskončen izziv. Oziroma končen do trenutka, ko pač ugotovite, da vam gre fuzbal na jetra. Ampak do takrat je še dolga, užitek ob udrihanju po gumbih v dvoje pa traja in traja…

8. mesto: Starcraft 2

Za nekatere strategija leta, za druge nategovanje brez potrebe, zame pa soliden predstavnik žanra, za katerega se zdi, da počasi umira. Zgodba bogata, vpletanje likov in dialogi na nivoju, ostalo pa samo dobro. Še vedno ena boljših strategij, tudi zaradi pestrosti enot oziroma različnih slogov igranja.

7. mesto: Bad Company 2

Ko se je že zdelo, da ima serija Call of Duty primat nad streljačinami, so pri Dice splavili Bad Company 2, ki teorijo obrača na glavo. Norčav pristop, bolj realističen koncept in zelo dobro nadgrajen način za več igralcev iz Bad Company 2 delajo igro, ki daje in daje.

6. mesto: Alan Wake

Ko smo nad pustolovščinah kot žanru že obupali, nas preseneti Alan Wake, ki iz velikega potenciala naredi zelo dobro grozljivko, ki igralca ne pusti iz krempljev. Če iz tega ne bodo posneli filma (Ne Uwe, ne ti!), bo veliko zamujenega. Priporočam, saj boste na svoj račun prišli tako pustolovci kot tisti, ki bi radi samo nažigali po temačnih sovražnikih.

5. mesto: Assassin’s Creed Brotherhood

Zgodovinska znanstvenofantastična drama o skupini znanstvenikov, ki s pomočjo časovnega stroja harajo po Starem Rimu in kot člani elitne skupine morilcev spreminjajo zgodovino, odkrivajo starodavne skrivnosti in se trudijo biti drugačni od Lare Croft. To jim tudi uspe, predvsem zaradi dobre zgodbe.

4. mesto: Mafia 2

Ena boljših pustolovščin, ki ji do popolnosti manjka samo še nekaj vsebinskih izboljšav v smislu dolžine zgodbe. Ampak po drugi strani, če ne bi bila igra tako dobra, bi se najbrž vlekla kot kurja čreva. Nekateri ji bodo sicer zamerili samo eno smer razvijanja zgodbe in s tem odmik od odprtih svetov franšize GTA, ampak po drugi strani se mi zdi, da bi igra izgubila na zgodbi oziroma energiji pripovedovanja.

3. mesto: Call of Duty: Black ops

Nov izvajalec, nov vsebinski okvir, nov koncept. Vse to smo dobili z zadnjim delom serije Call of Duty, ki poleg prepletene zgodbe in novih likov ponuja tudi več načinov igranja za več igralcev preko mreže, dodaja pa še nepogrešljive zombije, za katere se zdi, da zadnje čase lezejo iz vsake luknje.

2. mesto: Red dead redemption

Vestern, kot ga še ni bilo. GTA z več kot samo kozmetično nadgradnjo. Zanimiva ideja in zelo kvalitetna izpeljava, ki z dodelano zgodbo večih generacij dosega višave, ki so seriji GTA ostale nedosgeljive zaradi dolgočasnega okolja in ponavljajočih se nalog.

1. mesto: Fallout: New Vegas

Ah, dobri “stari” Fallout 3, z vsebinsko nadgradnjo in izščiščeno produkcijo, ponovno zmaguje tudi pri mojem izboru. Dialogi, dolžina, zgodba – vse to ostaja pri Fallout: New Vegas na tako visokem nivoju kot pri predhodniku. Večsmerna zgodba, dvoboji in črni humor – vse to dela Fallout: New Vegas igro leta 2010.

Posebna omemba: The Humble Indie Bundle

Tik pred Božičem so razvijalci neodvisnih računalniški iger ponudili paket enajstih iger, za katere se lahko sami odločite, koliko so vredne. Paket je res bogat, za ugodno ceno pa tako dobite več zelo kvalitetnih naslovov, med drugim tudi World of Goo, Braid, Gish, Osmos in druge. Ponudba v času pisanja velja še dober dan, zato pohitite 😉

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan