Ker sva že nekaj let težka fena mandoline, je bilo logično, da koncerta navihanih Britancev ne bova zamudila. In splačalo se je. Zabavni oktet z majhnimi in še malo manjšimi ukulelami zažgala Križanke in dokazala, da je strup čisto zares v majhnih flaškah. 

Križanke so bile tokrat prizorišče “sedečke” z velikim energičnim potencialom, ki ga je občinstvo zelo počasi dojemalo. Očitno so pričakovali bolj umirjen koncert, vendar je že predskupina Terra Folk (in ne Terra Nova, kot jo je dvakrat napačno napovedal šalabajzerski napovedovalec) pokazala, da se bo to noč igralo v bolj humornih in zabavnih notah. Kot vedno sva imela tudi tokrat “srečo” z občinstvom, ampak to je v Sloveniji že klasika. Ljudje se pač na koncerte hodijo kazat in spravljat v sramoto s svojimi bebavimi izpadi.

The Ukulele orchestra of Great Britain - Ljubljana, Križanke (29.5.2011)

Vedno je užitek opazovati glasbenike, ki zelo očitno uživajo v tem, kar počnejo in ki navkljub visoki natreniranosti ohranjajo element spontanosti. Terra Folk je profesionalno preigral svoj opus z velikim smislom za humor in za trenutek se mi je zazdelo, da bo situacija podobna kot v Kino Šiška, ko sta predskupini nadigrali glavno atrakcijo (Bambi Molesters), a se je takoj po prihodu britanskega okteta pokazalo, da so The Ukulele Orchestra of Great Britain mojstri brenkanja po strunah ukulel in strunah občinstva (jao, sem to zdej dobro zapeljal).

Začeli so udarno, s priredbo “Smells like teen spirit” in takoj šokirali občinstvo, ki je pričakovalo bolj “kulturen” večer. V nadaljevanju so poleg priredb iz sveta pop in rock glasbe postregli tudi z avtorskim materialom, zaključili pa s fenomenalno kombinacijo večih skladb v enem komadu. Priporočam ogled njihovega YouTube kanala, kjer imajo posnetke iz koncerta leta 2008, kjer so prav tako fenomenalni.

Skoraj vsak komad so pospremili z humorističnim uvodom in improvizacijo, vse skupaj pa zapakirali v zelo všečno formo, ki vabi na drugi ogled. Za začetek bo sicer dober YouTube, ampak v živo je zadeva še boljša. Priporočam!

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan