V Združenih državah Amerike, Evropski uniji in posameznih državah članic trenutno potekajo priprave na sprejetje mednarodnega trgovskega sporazuma z imenom „Anti-counterfeiting Trade Agreement“ ali skrajšano ACTA.

Pobudniki za oblikovanje tega trgovskega sporazuma so „lastniki intelektualne lastnine“ – medijske, farmacevtske, založniške in druge industrije. Način na katerega je bil pripravljen sporazum in dejanska vsebina sporazuma so globoko zaskrbljujoči.

Zaradi negativnih posledic za svobodo govora in komunikacijskih pravic spletnih uporabnikov se pozivom pridružuje veliko organzacij proti njegovem sprejetju, pridružujeta pa se tudi E-demokracija.si iz Slovenije in državljanska pobuda #internetZaSvet iz Hrvaške.

Da bi javnosti obvestili o vseh morebitnih posledicah sprejetja sporazuma ACTA in spornih delih tega sporazuma smo prevedli informativno brošuro, ki so jo pripravile organizacije Access Now, European Digital rights in Trans Atlantic Consumer Dialogue. Slovenski prevod in ostali materiali so dostopni na spletišču E-demokracija.si: No ACTA!

Dokument je namenjen vsem zainteresiranim državljanom, ki jih pozivamo, da se podrobneje seznanijo s tematiko. Razumemo, da v časih velikih političnih in ekonomskih kriz tematika intelektualne lastnine in komunikacijskih pravic posameznika nista vedno najbolj pomembni temi oziroma nista dovolj zanimivi za medijsko poročanje, a vseeno menimo, da so to teme, ki bodo vplivale na posameznikovo prihodnost in o katerih je vredno poročati.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan