Oh, če smo pri prejšnji bitki med franšizami COD in Battlefield še omahovali, katera od iger je boljša, je leta 2012 izbira enostavna. Celo preveč enostavna.

Razumem. COD je arkada, Battlefield je simulacija. Oziroma arkadna simulacija. Rad imam oba žanra, saj vsak po svoje nudita zadovoljstvo ob igranju, a vseeno obstajajo dobre arkade in dobre simulacije. Modern Warfare 3 ni ne eno ne drugo.

Začnimo od začetka. Oziroma na koncu drugega dela, katerega zgodba se nadaljuje v tretjem delu. Še vedno lovite zločinca z imenom pištole, še vedno imate tukaj svoje dobre prijatelje in še vedno igra preklaplja med večimi liki, ki skupaj rešujejo svet.

Reciklaža, porečete. Nateg! odvrnem jaz. Razumem princip nadaljevanja zgodbe skozi več delov iste franšize, razumem ohranjanje delujočih vzorcev igranja, a to, kar so si privoščili avtorji igre Modern Warfare 3 meji na čisto nategovanje igralcev.

Pustimo ob strani dolgočasno in do konca predvidljivo zgodbo, ki ji delajo družbo prežvečeni stereotipi o dobrih in slabih fantih, o Rusih in Američanih in tako naprej. Spet je tukaj gonja okrog sveta, spet je tukaj nepričakovana smrt glavnega junaka in spet je tukaj filmski konec, ki zaključuje trilogijo. Hvala bogu, sem si rekel v upanju na boljše čase.

V bistvu vse spominja na igre tipa Mad Dog McCree. Se spomnete teh biserov? No, Mad Dog je bila v osnovi zelo podobna stvar kot Modern Warfare 3. Totalno linearna, totalno predvidljiva in totalno dolgočasna. Človek je moral imeti samo reflekse, da je ob pravem času stisnil pravi gumb in vse ostalo je bila vnaprej posneta sekvenca.

Modern Warfare 3 je Mad Dog McCree enaindvajsetega stoletja. Scenarij je soliden, glasba je fenomenalna, scene so ubitačne – a na koncu je to še vedno tista dobra stara drkalica, kjer si ob pravem času stisnil pravi gumb in to je bil ves užitek igranja. Igra je tako linearna, da bi imeli lahko sovragi na glavah številke, da bi igralec uganil zaporedje streljanja, ker se zadeva ne premakne naprej, če jih ne počite v pravilnem vrstnem redu.

Še najboljše bi bilo, če bi franšizo predelali v film. In to mislim čisto resno. Poglejte recimo tale fan video iz vesolja Modern Warfare in si predstavljajte film, ki bi ga režiral Jerry Bruckheimer.

Za premislit. Kar pa se tiče najnovejšega dela serije Modern Warfare, igranje odsvetujem.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan