Svet na Kanalu A naj bi bila dnevnoinformativna oddaja, v kateri se po lastnem opisu z uredniško politko “ostaja(jo) z na strani »malega človeka«, njihovemu vsakdanu, dogodkom iz vseh področij, ki jim krojijo življenja in s kamero tudi tam, kjer so pogosto prezrti- izven meja pri zamejskih Slovencih, odročnih regijah, krajih, njihovih udejstvovanjih. Pa je to res?Po mojem mnenju gre za medijske vsebine, ki niso v ničemer podobne novinarstvu in kjer se večina zgodb vrti okrog pavšalnega prikazovanja zgodb, ki so v večini povezane z javnim sektorjem, vsake toliko pa se dotaknejo širše teme, kjer kot gosti nastopajo strokovnjaki.

V tem apelu pozivam (strokovno) javnost, da zaradi spodaj naštetih razlogov od sedaj naprej odklanja pojavljanje v oddaji Svet na Kanalu A. V oddaji Svet na Kanalu A sem nastopil ob dveh različnih priložnostih in pri obeh kasneje ugotovil, da novinarji in novinarke v montaži prirejajo in obračajo izjave gostov na tak način, da ustrezajo ideji novinarja oziroma novinarke in ne tistemu, kar je gost dejansko povedal. Tako je načeloma vseeno, kaj bi VI radi sporočili javnosti, bolj pomembno je ideja novinarja.

Tudi če boste s predvajano izjavo zadovoljni, obstaja le majhna možnost, da jo bodo gledalci te oddaje slišali oziroma razumeli. Ustvarjalci oddaje Svet na Kanalu A namreč pri poročanju uporabljajo taktike t.i. “shock journalism”, ki pri gledalcih vzbujajo občutek strahu, nemoči in odvisnosti. Redni gledalec oddaje Svet na Kanalu A je prostovoljno ali prisiljeno pasiven, oddaja ga ohromljuje in mu jemlje voljo do življenja. Z neprestano kanonado grozot in neprestane krize gledalec postane neobčutljiv.

Namesto, da bi ustvarjalci z informacijami in razmišljanji strokovne javnosti, ki zaenkrat še sodeluje v tej oddaji, bogatili javni prostor, jih podrejajo svojemu omejenemu dojemanja javnosti, ki je primerna samo za zastraševanje in prodajanju oglasnega prostora. Na drugi strani strokovna javnost nima niti enega razloga za nastop, saj njihove izjave predstavljajo na izkrivljen in v nekaterih primerih nasproten način.

Ker tako oddaja Svet na Kanalu A sploh ne izpolnjuje minimalnih kriterijev za zadovoljivo opravljanje novinarskega poklica, ki je zavezano resnici in informaciji, vsej strokovni javnosti predlagam, da resno premislijo o sodelovanju pri ustvarjanju vsebine te oddaje.