Po fantastičnemu Empire of Mind se Strangelove zopet podaja v digitalne vode. Tokrat med zobe vzame spletno amatersko videoprodukcijo, ki je dostopna na portalu YouTube.

Čeprav se Strangelove fokusira na največji depositorij amaterskih video vsebin na spletu, mu v analizi uspe zadevo razširiti na vsebino produkcije in se izogniti poveličevanju tehnologije. Vsebinska analiza se dotakne večih družbenih sklopov, znotraj katerih posamezniki producirajo svoje vsebine in tako sooblikujejo medijsko realnost.

Watching Youtube se tako po šolsko sprehodi po tematikah politike, družine in popularne kulture ter pri vsaki temi naniza par analitičnih opazk o načinu produkcije in vsebinskih poudarkih, ki jih posamezniki skušajo udejanjiti v svojih posnetkih. Praktično in široko, malo manj vsebinsko polno, saj v večini primerov Strangelove ne ugotovi nič novega.

Je pa njegov sprehod vseeno hvaležno branje – človek namreč pogreša ravno take analize, pri katerih se avtor fokusira na neko že skoraj generično storitev in iz nje potegne par zanimivih ugotovitev. To ugotavlja tudi avtor sam, češ, “na video smo se vsi tako navadili, da ga jemljemo kot nekaj samoumnevnega in brez posebnosti”.

Fino za eno dopoldne.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan