OK, tale tehnotriler, ki se dogaja v podobnem vesolju kot District 9 in nam skuša dopovedati, da je Zemlja zavožena in da bodo preživeli samo bogati, je na prvi pogled čisto spodobno nadaljevanje, na žalost pa mu manjka globine.

Blomkamp tokrat vzame elemente svojega prvenca District 9 (zafurana Zemlja, onesnažene in revne megafavele) ter jih pokombinira s tehnoklasiko Johnny Mnemonic (kraja spominov) ter ji doda še ščepec odrešeniškega I am Legend.

S filmom ni nič narobe (razen vloge Jodie Foster, ki je očitno izgubila skoraj ves talent za igranje), a po drugi strani ni tak presežek, kot je bil District 9. Večji proračun sicer pomeni bolj zanimive vizualije, večje igralske zvezde in bolj razgibano dogajanje, a sem imel po ogledu filma mešane občutke.

Zgodba se odvija okrog odrešenika, ki celo življenje sanja, da bo s punco odšel v nebesa. Bolj natančno, na Elysium, vesoljsko postajo nad Zemljo, kjer sedaj živijo bogataši, ki s pomočjo tehnologije ostajajo večno mladi.

S pomočjo disidentov, ki bogatašem povzročajo težave s tihotapljenjem revežev na postajo, ugrabi direktorja tovarne in mu iz glave ukrade podatke, s katerimi lahko vzpostavi nov družbeni red in resetira zgodovino.

Na trenutke bi lahko celo rekel, da je podoben World War Z, samo da namesto zombijev tukaj glavno vlogo negativca odigra korporativistični svet bogatašev, ki tlači, melje in ubija reveže. Show must go on.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan