Tukajle par zabeležk o zadnjih volitvah, po alinejah. Zaenkrat povezave med posameznimi točkami ne vidim, a se bodo zagotovo pokazale. Dodajte še kakšno svojo v komentarje.

Smrt predvolilnega terena

Mogoče se vam bo zdelo hecno, ampak zdi se mi, da so tole zadnje volitve, kjer smo v predvolilnem času gledali klasično kampanjo s hojo po terenu in klasičnimi potezami kandidatov na terenu. Mogoče je ta kampanja specifika, ker je Janša v zaporu in je imel SDS zaradi tega čisto drugačen pitch, ampak vseeno je zmagal Cerar, ki naj terena sploh ne bi imel.

Smrt predvolilnih soočenj

Čeprav so soočenja pomagala Mesecu, da je na krilih dobre retorike priletel v parlament, po drugi strani informacije, ki jih je uporabnik iz soočenj dobil o zmagovalki volitev, niso vredne pol piškavega oreha. Ker jih ni bilo. Debate so bile namenjene šminki, kazanju forme, ne pa vsebine.

Smrt spletne kampanje

Trenutne spletne kampanje niso vredne omembe. Vse stranke so koristile ista orodja, prepričevala že prepričane in si na spletu kvečjemu delale škodo (ja, tebe gledam, Alen). Mobilizacija na spletu je bila sicer ogromna, še posebej med podporniki Združene levice, a se je dogajala spontano in do velike mere neorganizirano. Uradna kampanja na spletu pri tem ni imela nič.

Rojstvo novega volivca

Da ne bomo samo o smrti, še eno rojstvo. Ki je hkrati tudi smrt. Na teh volitvah sem vsaj jaz zaznal rojstvo novega tipa volivca. Ki je popolnoma neobčutljiv na zunanje impulze in zaupa samo svojemu filter mehurčku. Ki se odloča spontano in ki odločitve ne načrtuje. Ki je vseeno malo ovce, a vsaj v določeni meri uporablja svoje možgane. In ki ga ankete skorajda ne zaznajo. Ker nima statičnega telefona.

Toliko o mojih opazkah.

Vir fotke: Teresa Thompson

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan