Jutri (1. 2. 2017) bodo ob 15h v Državnem svetu razpravljali o vetu predloga zakona o tujcih, ki razburja civilno in strokovno javnost. Argumenti stroke v parlamentu niso bili slišani, poslanke in poslanci so glasovali iz strahu in iz želje po medijski všečnosti.

Predlog zakona je nekoristen in ne predstavlja rešitve begunskega problema. Predstavlja samo poskus maskiranja nesposobnosti spopadanja s problemi našega časa in ustvarjanje vtisa, da “nekaj se pa vseeno dela.”

Hkrati se s tem predlogom dela nepopravljiva škoda mednarodnemu ugledu naše države, ki bo za vedno označena kot prestrašena in brezidejna država, ki se s problemi ne spopada, temveč jih ignorira in se od njih ograjuje. Dobesedno.

Zato nagovorimo svetnike Državnega sveta. Opozorimo jih na neskladje predloga zakona z evropsko zakonodajo, človekovimi pravicami in zdravo pametjo. Prosimo jih, naj zakon vrnejo v Državni zbor, kjer naj prestane še eno glasovanje in še eno kriitčno presojo.


Spoštovani!

Predlog zakona o tujcih predstavlja pretirano in neuravnovešeno reakcijo na begunsko krizo, ki že več kot leto dni zaposluje ves svet. V predlogu najdemo več zaskrbljujočih politik, proti njemu so protestirale lokalne in globalne nevladne organizacije, kritična javnost in stroka.

Državni svetniki ste varovalka pred neposlušnim parlamentom. Trenutno vi držite v rokah moč, da predlog zakona vetirate, ga pošljete nazaj v parlament in od poslank ter poslancev zahtevate nov premislek o tem škodljivem, neuporabnem in nevarnem predlogu, ki vodi v odpiranje možnosti zlorab in predvsem predstavlja očitne kršitve mednarodnega pravnega reda. Hkrati bi bilo produktivno izvajanje te zakonodaje popolnoma neizvedljivo in povezano z visoko porabo proračunskih sredstev. Sredstev, ki bi jih ta država lahko namenila za dvigovanje standarda življenja, investicije v gospodarstvo in druge produktivne cilje.

Predlog zakona o tujcih je že prejel negativne kritike domače in tuje javnosti. Z njim Slovenija kaže svoj grdi, neuravnovešeni, prestrašeni obraz in govori svetu – bojimo se. Ne vemo, kaj delamo. Ne vidimo se kot del rešitve.

Na eni strani je od naših političnih predstavnikov slišati kritike o neenotnosti evropske politike in kako članice vsaka zase sprejema odločitve, ki EU vodi vedno dlje od skupnih rešitev begunske problematike, medtem pa sami s takšnimi zakoni postajamo del tega istega procesa enostranskih politik. To ni Slovenija. To ni Evropa. 

Mednarodnih konvencij ne bi smeli jemati tako zlahka. Z izogibanjem spoštovanja mednarodnih pogodb o človekovih pravicah na dolgi rok človeštvu ne prinaša nič dobrega, kar je zgodovina že večkrat pokazala. Poleg spornih neskladij z mednarodnimi konvencijami je problematična tudi absoultna večina namesto dvotretinjske, ki bi predstavljala bistveno večjo varovalko pred morebitnimi zlorabami s strani državnih inštitucij.

V takšnih trenutkih lahko vi kot državni svetniki izkoristite priložnost in odigrate ključno vlogo pri prispevanju k demokraciji v Sloveniji in posledično tudi v Evropi. Skrbno pretehtajte in upoštevajte mnenja stroke ter dokažite svoj nepogrešljiv doprinos k parlamentarni demokraciji. Upravičite svoj obstoj in upoštevajte mnenje strokovne in civilne javnosti, mednarodnih organizacij in predvsem zdrave pameti.

Vetirajte predlog zakona o tujcih!

S spoštovanjem,

#podpis


Sporočilo lahko pošljete vsem svetnikom Državnega sveta.

igor.antauer@ds-rs.si, mitja.bervar@ds-rs.si, stojan.binder@ds-rs.si, zoran.bozic@ds-rs.si, uros.brezan@ds-rs.si, toni.dragar@ds-rs.si, rajko.fajt@ds-rs.si, alojz.glavac@ds-rs.si, janvit.golob@ds-rs.si, franc.golob@ds-rs.si, tomaz.horvat@ds-rs.si, bojan.kekec@ds-rs.si, samer.khalil@ds-rs.si, oskar.komac@ds-rs.si, bojan.kontic@ds-rs.si, alojz.kovsca@ds-rs.si, mirko.kozelj@ds-rs.si, darija.kuzmanic.korva@ds-rs.si, marija.lah@ds-rs.si, milan.lukic@ds-rs.si, rudi.matjasic@ds-rs.si, milan.ozimic@ds-rs.si, radovan.stanislav.pejovnik@ds-rs.si, milos.pohole@ds-rs.si, boris.popovic@ds-rs.si, bojana.potocan@ds-rs.si, janko.pozeznik@ds-rs.si, peter.pozun@ds-rs.si, metod.ropret@ds-rs.si, stevo.scavnicar@ds-rs.si, drago.scernjavic@ds-rs.si, dusan.semolic@ds-rs.si, joze.slivsek@ds-rs.si, dusan.strnad@ds-rs.si, branimir.strukelj@ds-rs.si, branko.sumenjak@ds-rs.si, matjaz.svagan@ds-rs.si, jernej.verbic@ds-rs.si, peter.vrisk@ds-rs.si, cvetko.zupancic@ds-rs.si

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan