Knjižni sejem v Ljubljani je eden od osrednjih kulturnih dogodkov v državi. Na njem se z novimi naslovi predstavljajo založbe, knjige so malo cenejše, hkrati pa tržnico spremlja kulturni program.

Letos se je organizatorjem pri vsebini programa zalomilo – na sejmu bo ob izidu svoje nove knjige nastopil tudi Roman Vodeb. Na enem od osrednjih dogodkov kulturne srenje bo tako prostor za nastop dobil človek, ki govori naslednje:

Gre torej za človeka, ki je že večkrat dokazal svoja radikalna in družbeno odvratna stališča in za katerega se zdi, da ga v luči javnosti drži samo še nevednost organizatorjev dogodkov oziroma želja po škandaloznem nabijanju za višjo gledanost.

Grozljiv razlog ZA Vodeba

Tako se je ob napovedi organizatorjev knjižnega sejma več skupin javno izpostavilo s pozivom, naj Vodebu zavrnejo sodelovanje. Argumentirani pozivi so apelirali na organizatorja ter izpostavljali nestrokovnost, družbeno nesprejemljivost in splošno problematičnost omogočanja seksista in šovinista v javnosti.

Na žalost so naleteli na gluha ušesa, odgovor organizatorjev je namreč izredno problematičen.

V zvezi z vašo zahtevo po umiku dogodka z Romanom Vodebom na 35. SKS vam sporočamo naslednje:

Knjižni sejmi ponujajo/prodajajo/oddajajo svoj prostor in čas. Niso producenti/organizatorji dogodkov, ki jih bo na letošnjem sejmu več kot tristo. Ko se založbe, društva, zavodi, posamezniki … na poziv sejma prijavljajo s svojimi dogodki, sejem ex ante ne preverja vsebine, scenarija, poteka … ter tudi ne odgovarja za dejanja in besede več kot tisoč sodelujočih na teh dogodkih. Dogodek/knjigo, ki jo omenjate, je prijavil Zavod Zimske urice. Knjižni sejmi so povsod po svetu tržnice idej. Nimajo svoje ideološke, vrednostne, nazorske usmeritve. Če bi jo imeli, bi vsakokratno vodstvo »naredilo« sejem po svoji podobi. Enkrat bi npr. zavrnili islamski center, drugič katoliške založbe, spet tretjič LGBT- dogodke, lani npr. pisatelja iz Donbasa v Ukrajini, pa kanadskega profesorja …

Edini kriterij, ki ga organizatorji sejma smejo in morajo uporabljati, je ZAKON RS! Dokler neke osebe, pravne ali fizične, ne iščejo organi pregona, dokler neka knjiga ali publikacija pri nas ni prepovedana, je ta oseba in/ali knjiga lahko na sejmu. Takšno je tudi stališče največjega svetovnega knjižnega sejma, frankfurtskega, in to ima SKS zapisano v svojem kodeksu delovanja.

Zdravko Kafol, predsednik UO 35. SKS

Peticija, 2019

Iz odgovora in legimizacije nastopa Vodeba veje žlahtno uradništvo in odklanjanje odgovornosti. “Sejem nima ideološke, vrednostne, nazorske usmeritve,” piše predsednik organizacijskega odbora sejma. “Vodstvo ne dela sejma po svoji podobi,” nadaljuje.

Bedarija ni obramba!

Gospod Kafol ima očitno težave z dojemanjem realnosti. Najprej je tukaj floskula o “neideološkosti sejma”.

Oprostite, ampak zakaj ima potem sejem upravni odbor in vodje programskih sklopov? Med katerimi najdemo tudi ideološko izredno problematične ljudi, kot je Miha Kovač, ki je lansko leto v boju proti krivični avtorski zakonodaji med drugim zmerjal svoje nasprotnike s plačanci?

Nato je tukaj sklicevanje na Frankfurtski knjižni sejem, ki naj bi imelo podobno stališče. Pa se hitro izkaže, da tudi Nemci niso imuni na pritiske in da so v preteklosti že odpovedovali gostovanje avtorjev.

Končno – glede na to, da je sejem neideološki, z razočaranjem ugotavljam, da na njem ne bo mogoče poslušati predstavnikov Generacije Identitete, ki so v letošnjem letu prav tako izdali svoje blodnje. Zagotovo gospod Kafol tudi pri njih ne bi opazil problema.

Protest

Zato grem na knjižni sejem protestirati. Seboj bom vzel kovinski lonček in dal noter nekaj kovancev ter ob govoru seksista in šovinista zvonil z njim. Mogoče bo zaleglo.

Če bi se mi rad pridružil/a, ti ne bom branil. Knjigo bo seksist predstavljal v četrtek, 28.11.2019 ob 15h v prostoru M3,4.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan