Kampanja proti financiranju sovraštva traja od septembra 2018. V njej opozarjamo na odgovornost oglaševalcev pri financiranju madžarske propagande, laži in sovraštva skozi oglasne proračune blagovnih znamk v Sloveniji.

Na portalu in v etru sovraštva lahko že več let opazujemo oglase za Telekom Slovenije, Mercator in druge blagovne znamke. Na pozive javnosti podjetja odgovarjajo z molkom in se izmikajo vprašanjem.

Kaj o tem pravi stroka?

Petra Čadež je direktorica marketinga v Atlantic Grupi. Hkrati je te dni postala novoizvoljena predsednica društva za marketing Slovenija ter ob tej priložnosti spisala naslednji nagovor.

Društvo za marketing Slovenija je največje strokovno združenje za marketing v Sloveniji, zato je kar malo presenetljivo, da so glede problema financiranja sovraštva z oglasi pretežno molčali.

Po naših informacijah so namreč v preteklih letih izvedli samo eno srečanje na to temo, medtem ko se do problema tovarne sovraštva in oglasov na njej niso opredeljevali.

Nova predsednica je spisala nagovor, nas pa je zanimalo, kako v luči lastnih besed gleda na financiranje sovraštva skozi oglaševanje. Pripravili smo naslednje pismo, ki ji ga pošljete in jo skupaj z nami prosite za pojasnila.


Spoštovana!

Čestitamo za izvolitev na mesto predsednice društva za marketing in pozdravljamo vaš nagovor, ki ste ga objavili ob tej priložnosti.

Prosili bi, če nam lahko dodatno razložite posamezne odstavke vašega nagovora v luči rednega zakupovanja oglasnega prostora posameznih blagovnih znamk na propagandistični tovarni sovraštva Nova2TV (eter in splet).

Izjava:

Trenutna situacija je na nek način idealen poligon za to, da marketing dokaže svojo vrednost. V svetu, ko se vsi nekoliko zaustavljajo, je marketing ena izmed redkih funkcij, ki ima še več dela in nalog.

Petra Čadež (Društvo za marketing, 2020)

Vprašanje:

Je dokazovanje vrednosti marketinga tudi v tem, da se oglasi redno kažejo poleg laži, zavajanj in člankov, iz katerih veje nestrpnost do spolnih, rasnih in drugih manjšin?

Izjava:

To je čas, v katerem morajo blagovne znamke stati ob strani svojim uporabnikom in jim pomagati na tistih področjih, kjer so lahko relevantne.

Petra Čadež (Društvo za marketing, 2020)

Vprašanje:

Komu ob strani po vašem mnenju stojijo blagovne znamke z oglasi na tovarni sovraštva, s katerimi financirajo to medijsko produkcijo laži in zavajanja? Je to res potrošnik, državljan – ali so to politične stranke ter ostali akterji, ki s propagando širijo razdor v družbi?

Izjava:

No, zdaj imamo priložnost, da marketing zažari, da izvaja prave raziskave in analize, pripravlja ustrezne strategije in uveljavlja nove poslovne modele.

Petra Čadež (Društvo za marketing, 2020)

Vprašanje:

Pomagajte nam razumeti, kakšno žarjenje je oglaševanje na madžarski tovarni sovraštva, za katero neodvisni viri opozarjajo, da obstaja sum koruptivnega ravnanja s preplačevanjem oglasov, ki nimajo nobene marketinške logike? Zakaj društvo za marketing ni bolj odločno nastopilo proti temu globalnemu fenomenu, ki razdvaja družbo in ga financirajo tudi člani vašega združenja?

Izjava:

Če so vsi okrog nas na tleh in potrti, mora ravno marketing dati tisto energijo, ki lahko podjetje popelje v svetlo prihodnost.

Petra Čadež (Društvo za marketing, 2020)

Vprašanje:

Res smo na tleh in potrti. Kakšno svetlo prihodnosti si društvo za marketing Slovenije predstavlja v državi, kjer blagovne znamke predstavljajo enega redkih rednih oglaševalcev na madžarski tovarni sovraštva, ki producira laži, polresnice, zavajanja in nestrpnost?

Hvala za odgovore in še enkrat čestitke k imenovanju!

S spoštovanjem,

XXX.


Pismo pošljite na info@dmslo.si.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan