Ob objavi dokumentov državnega oglaševalskega posla, s katerim je vlada skušala spodbujati precepljenost prebivalstva in zmanjšati odstotek skeptikov, lahko samo še enkrat podčrtamo rdečo nit, ki se vleče od prvih razkritij oglaševalske pogodbe ministrstva za obrambo.

Državno oglaševanje je mehanizem za financiranje s koalicijskimi partnerji povezanimi poslovnimi subjekti, v najboljšem primeru gre za medijsko subvencijo propagandističnim glasilom posamezne politične stranke. Že od izbora izvajalcev tega javnega naročila je bilo namreč jasno, da gre za dogovor, ki v mislih nima dviga precepljenosti in izboljšanja razmer na področju boja proti koronavirusu, temveč gre predvsem za razdeljevanje davkoplačevalskega denarja med podpornike te koalicije.

Amaterskost opravljenega dela, neupoštevanje strokovnih meril pri nagovoru na tako občutljivo temo, očitno kanaliziranje javnega denarja v žepe blizu koalicijskih strank – vse to je očitno dovoljeno in vse to očitno ne moti nikogar od opozicije, nadzornih organov in vseh tistih, ki se prav tako financirajo z davkoplačevalskim denarjem in ki so na pozicijah prav zato, da se podobne zadeve ne bi dogajale.

A smrtonosna hinavščina oblastnikov, ki v javnem denarju vidijo le in samo bankomat za partikularne strankarske posle v primeru kampanje proti koronavirusu niti ni najhuši greh. Najhujši greh je dejanska odločitev, da je očitno tudi pandemija smrtonosnega virusa, zaradi katerega je v Sloveniji umrlo blizu pet tisoč ljudi, dovolj dober izgovor za izvajanje kraje davkoplačevalskega denarja.

Prihaja praznik dneva državnosti – ta petek bomo spet poslušali javne nagovore političnih predstavnikov, kako smo najmočnejši, ko delujemo skupaj, kako je država svetinja vseh, kako je moralo za neodvisnost umreti devetnajst ljudi. Ne nasedajte jim. Očitno je edina razlika med vojnim stanjem in pademijo to, da oblasti vedno najdejo način za zasebno okoriščanje na račun državljank in državljanov. Enkrat s preprodajo orožja, drugič z oglaševanjem.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan