Se spomnite zloglasne “kolumne” na portalu Demokracija z naslovom “Presežki 5”? V njej je anonimni avtor širil neonacistične ideje o iztrebljanju ras, nadvladi bele rase in ostale sovražnosti. Podrobno analizo vsebine najdete na blogu Borisa Vezjaka, izvorna kolumna je bila naknadno izbrisana iz spleta.

Kot odziv na kolumno (konec leta 2020) se je odzvalo več različnih organov in cehovskih organizacij, vložene so bile tudi kazenske ovadbe. Te dni je postopek ugotavljanja kršitve zakonodaje zaključil tudi Zagovornik načela enakosti in ugotovil, da je prišlo do kršitve Zakona o varstvu pred diskriminacijo.

Vprašanje financiranja medijske produkcije

Na portalu lahko videvamo oglase za Športno loterijo, ECE energijo in Petrol Slovenije. Vprašajmo jih, kako gre skupaj zalaganje tovarne sovraštva z oglaševalskimi proračuni in dejstvom, da gre za medij, ki krši Zakon o varstvu pred diskriminacijo.

Pismo pošljite na naslove:

petrol.pr@petrol.si, info@ece.si, info@sl123.si

Zadeva: Zakaj financirate protizakonito medijsko produkcijo?

Vsebina:

Spoštovani,

vaše oglase videvam na portalu Demokracija, za katero je Zagovornik načela enakosti ugotovil, da krši slovensko zakonodajo s področja varstva pred diskriminacijo. Izredno zaskrbljujoče se mi zdi dejstvo, da tako ugledno podjetje, kot je vaše, z denarjem iz oglaševanja podpira medijsko podjetje, ki s svojimi vsebinami krši medijsko zakonodajo in se na večih mestih pojavlja kot promotor neonacističnih idej in sovraštva.

Pozivam vas k umiku oglasov, saj boste s tem dokazali resnično zavezanost vaši družbeni odgovornosti. Če vaših oglasov ne boste umaknili, boste s tem jasno sporočili, da vas financiranje take medijske produkcije ne moti in v njej ne vidite problema.

S spoštovanjem,

XXXX

Več nas bo, prej bomo na cilju.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan