Fotomontaža

Zavod Iskreni in medij Domovina.je sta (milo)rečeno nasprotnika kontracepcije. Na obeh portalih namreč lahko beremo traktate o svetosti človeškega življenja, nasprotovanju kontracepcije in drugih prekinitev nosečnosti in podporo politikam, ki zagovarjajo višjo rodnost.

Izražanje nasprotovanja kontracepciji je vidno iz objav, pobud in drugih vsebin, ki jih producirajo v zavodu Iskreni ter na njhovemu mediju Domovina. Da za tem zavodom stoji stranka NSi, kar je razvidno tako iz seznama povezanih oseb kot tudi deljenja ideoloških prepričanj, smo že povedali.

S tem ni samo po sebi nič narobe, saj gre za legitimno, če vseeno zaostalo politiko družine, a zanimivo je videti, kako se tudi na tem področju zavod Iskreni obnaša neiskreno.

Konec novembra 2021 so se namreč na portalu Domovina pojavili oglasi podjetja Gedeon Richter, trženje, d.o.o., ki promovirajo kontracepcijo. “Spolnost in kontracepcija sta pomembni za kvaliteto življenja” piše v oglasu, ki smo ga 30.11.2021 našli med priporočenimi vsebinami na tem portalu.

Oglas vodi na spletišče fundacije, na katerem si lahko preberemo, kako se je “…še posebej po rojstvu otrok (se je) spolna aktivnost zmanjšala skoraj ¼ žensk. Izbira varne kontracepcije je najpomembnejše zdravstveno vprašanje žensk, čeprav kar 43 % ne uporablja nobene zaščite…

Gre za oglas znotraj oglaševalske mreže, ki naj bi mesta oglaševanja izbirala v skladu z lastnostmi uporabnikov posameznega spletišča in ujemanjem vsebine na spletnem mestu. Algoritem naj bi torej ocenil, da je spletišče medija v lasti zavoda, ki nasprotuje kontracepciji, pravo mesto za oglaševanje kontracepcije oziroma naj bi se za zakup na tem spletišču odločili avtorji kampanje.

Kar je najmanj nerodno.

Kdo je lastnik podjetja Gedeon?

A zgodba se s tem ne konča. Izkaže se, da podjetje Gedeon Richter prihaja iz Madžarske, roko nad njim pa drži Viktor Orbán.

V članku Le Monde Diplomatique z naslovom “Hungary’s Fidesz builds a parallel state” namreč lahko preberemo, kako je podjetje povezano z lastniško strukturo posebnih madžarskih fundacij, s katerimi Orbán širi svoj vpliv po regiji, v članku na portalu DW z naslovom “Viktor Orban, Fidesz plot to maintain their hold on Hungary” pa lahko preberemo, s kakšnim zakonodajnim manevrom si je Orbán pred prihajajočimi volitvami utrdil sfero vpliva na Madžarskem. V obeh člankih je podjetje Gedeon Richter omenjeno kot eno od tistih, ki spadajo v orbánovo sfero vpliva.

Da so oglaševalske pogodbe eden od preverjenih mehanizmov pretakanja javnega denarja v zasebne žepe in podpiranje Orbánovega režima, je jasno že dalj časa. Da se Orbánova podjetja že dalj časa vrtijo tudi po Sloveniji, tudi ni presenečenje. A oglas za Gedeon Richter prvič nakazuje, da bi lahko pod madžarsko sfero vpliva zapadla tudi stranka NSi, ki se je dosedaj na tem področju držala bolj ob strani.

Slovensko megavolilno leto

Tudi v Sloveniji bo leto 2022 zaznamovano s kar tremi volilnimi cikli, s katerimi bomo dejansko zamenjali vse nivoje oblasti, od županskih do parlamentarnih in predsedniških. Stranke so že dalj časa v predvolilnem stanju, pojavljajo se oglaševalske kampanje, s katerimi koalicijske stranke komunicirajo svoje dosežke, opozicijske pa svoje alternativne programe.

Denar za kampanje bo odigral ključno vlogo pri doseganju volilk in volilcev, posledično pa tudi moč medijev in trobil, preko katerih bodo strankarski veljaki nagovarjali občinstvo. Že sedaj lahko napovemo, da bodo strankarska trobila SDS in NSi v dobri finančni formi, saj smo jih slovenski davkoplačevalci več let zalagali z našim denarjem prek mehanizma državnih oglaševalskih pogodb.

Nagibanje v madžarsko iliberalno demokracijo in paktiranje z avtokratskimi režimi bi se po morebitni zmagi koalicije sovraštva nadaljevalo, Slovenija pa bi še naprej tonila v močvirje strankarskih trobil sovraštva in nestrpnosti.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan