Volitve so blizu. Oglaševalska kampanja Direkcije za avtoceste je med zadnjimi, ki jih bomo lahko pred volilno nedeljo analizirali na podlagi uradnih dokumentov, iz katerih se na daleč vidijo malverzacije z javnim denarjem za financiranje medijskih podjetij v delni lasti političnih strank. Malverzacije, ki bodo v času predvolilne kampanje igrale pomembno vlogo v dosegu propagandističnih trobil in vzdrževanju propagandističnega medijskega diskurza. Tudi oni morajo jesti.

V bistvu jim ni mogoče zameriti – državne oglaševalske pogodbe so namreč idealen mehanizem za preusmerjanje javnega denarja v žepe blizu političnih strank. Na leto država namreč zapravi do osem milijonov evrov davkoplačevalskega denarja za oglaševalske storitve in promocijo svojih storitev, od zaposlitev v Slovenski vojski, spodbujanja enakopravnih odnosov na delovnem mestu, promocijo e-vinjet, slovenskih gozdov in spodbuja cepljenje proti koronavirusu.

Poleg mehkih ciljev, ki jih želi država zasledovati tudi z oglaševanjem, se v samem procesu poročanja o trošnji davkoplačevalskega denarja za medijski zakup pojavljajo velike luknje v poročanju o trošnji denarja. Od združevanja podatkov o stroških do neenotnih statistik o izvedenem oglaševanju do pomanjkljivih in tržno nerelevantnih načinov merjenja – vse to gre na račun enostavnih zlorab davkoplačevalskega denarja.

Stanje očitno ustreza vsem. Od septembra 2018 do danes smo preiskali pet velikih oglaševalskih pogodb, ki so skupaj vredne več kot tri milijone evrov davkoplačevalskega denarja. Poleg tega smo popisali tudi več manjših državnih oglaševalskih poslov, povsod se kažejo identične zlorabe našega denarja. Gre torej za sistemski problem, ki pa očitno ustreza vsem, saj se nad stanjem ne razburja nihče.

Opozicija v tem ne vidi problema, nadzorni organi tudi ne, vsi se obnašajo, kot da je vse v najlepšem redu. Nihče od odgovornih ne vidi potrebe po vzpostavitvi preverljivih standardov, nikogar ne moti, da neonacistična trobila dobivajo davkoplačevalski denar na lepe oči in vsi gledajo stran, ko jih opozarjamo na to dejstvo.

Volitve so blizu.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan