Bodimo konkretni in vzemimo knjigo obrazov v svoje roke! Namesto tržnice osebnih podatkov in steklene hiše, kjer sosedi vidijo, kako se tuširate, si lahko omrežje Facebook spremenite v kvazizasebno komuno, v kateri je vse lepo in prav.

Da smo si na jasnem, na spletu ni zasebnosti. Ta dva pojma sta kontradiktorna in moti se tisti, ki misli, da mu prodajne floskule spletnih storitev in portalov zagotavljajo, da se njegovi (osebni) podatki ne delijo kot stekleničke ruma med prvomajsko proslavo.

A vseeno obstaja razlika med tem, ali vas sosedje gledajo do popka ali čez oziroma v goli hrbet nad trtico ali če jim predočite lastno full frontal nudity (mater se je tole dobro izšlo). Facebook zasebnosti sicer ne mara, ker se mreža napaja ravno s pretokom takih in drugačnih podatkov, a vseeno mora, tudi po zaslugi informacijskih pooblaščencev in ostalih organov, zagotoviti vsaj nekaj vzvodov, s katerimi si lahko uporabniki pomagajo varovati delčke svoje spletne zasebnosti.

Vse skupaj se začne na povezavi Privacy Settings. Zuckenbergova ekipa sicer vsake toliko popolnoma spremeni vsebinsko razporeditev tega sklopa, zato uporabniki iz prihodnosti, upoštevajte dejstvo, da se v času branja zadeva lahko razlikuje od časa pisanja.

Facebook Privacy Screen

Naš cilj bo danes iz Facebook tržnice narediti Facebook stanovanje, kjer točno vemo, kdo hodi lulat in ne dvigne deske in kdo pušča drobtine na pultu.

Prvi korak je čiščenje seznama prijateljev. Preglejte ga in iz njega odstranite vse tiste, ki ste jih dodali kar tako, ki ste jih dodali zato, ker

Sprehodimo se torej čez nastavitve.

Najprej v zgornjem delu preklopimo na “Custom” nastavitev zasebnosti. To nam bo omogočalo ročno nastavljanje vseh podnastavitev. Če izberemo možnost “Public”, bomo vse podatke ponudili vsem, pri nastavitvi “Friends” pa bodo naše podatke in slike dostopne prijateljem in vsem tistim, ki jih bodo prijatelji označili na skupnih fotografijah. In tega nočemo.

Ob preklopu na “Custom” nastavitve nas bo Facebook vprašal po dodatnih nastavitvah. Odprlo se bo okno, kjer odklikajte nastavitve tako, da bodo odgovarjale spodnjemu posnetku.

Custom je boljše!

Za bonus lahko sicer naredite še seznam ljudi, ki so v vašem omrežju in za katere nočete, da vidijo dogajanje na vaši časovnici, a za naše potrebe je ta korak odveč.

Prvi sklop “How you connect” je namenjen nastavitvam, s katerimi določate, kako vas ljudje najdejo na omrežju Facebook. Najbolj odprta nastavitvev namreč omogoča, da vas lahko uporabniki najdejo po imenu, priimku oziroma elektronskem naslovu, s katerim ste odprli Facebook račun. Na spodnjem posnetku optimalna nastavitev za Zasebni Facebook, s katero poskrbite, da vas bodo lahko za prijatelja dodajali samo prijatelji že obstoječih prijateljev, pri katerih je možnost, da jih tudi vi dejansko poznate, večja.

Facebook privacy 3

Naslednji sklop “Timeline and Tagging” se ukvarja s tem, kdo vse lahko z vami komunicira s pomočjo vaše časovnice oziroma kdo lahko vidi vaše vsebine, ki jih objavljate na njej. To je pomembno zaradi smetenja oziroma nadlegovanja neznanih uporabnikov oziroma objavljanja vsebin, na katerih se nahajate v situacijah, za katere nočete, da pridejo na plano.

Facebook Timeline Privacy Settings

Obstaja sicer tudi možnost popolnega zaklepa časovnice, pri katerem onemogočite kakršnokoli objavljanje vsebin, izbiro prepuščam posameznikom.

Sklops “Ads, Apps and Websites” je namenjen Facebook oglasom, aplikacijam in pooblastilom za uporabo vaših podatkov Facebook računa na posameznih spletiščih. Oglasov vam Facebook ne dovoli izklopiti (za to je potreben zunanji program, veš o tem v nadaljevanju), vseeno pa lahko Facebook omogoča omejevanje vidljivosti vaših interakcij z blagovnimi znamkami. To je tudi najbolj kompleksno področje nastavitev, saj je razdeljeno v dva dela. Brez skrbi, vse se da.

Apps, Ads and stuff

Najprej se osredotočimo na aplikacije v zgornjem delu slike. Facebook na enem mestu ponuja pregled vseh aplikacij, ki ste jim dovolili, da na tak ali drugačen način uporabljajo vaše podatke. Priporočamo, da je teh aplikacij malo oziroma da jih redno pregledujete in odstranjujete tiste, ki ste jih uporabili samo enkrat oziroma jih nočete uporabljati več.

Naslednji sklop s privlačnim imenom “How people bring your info to apps they use” vam omogoča določanje podatkov, ki jih delite z ostalimi uporabniki iste aplikacije. Seveda nočemo z ostalimi deliti nikakršnih podatkov, zato odstranimo kljukice pri vseh možnostih.

Kaj lahko drugi uporabniki iste aplikacije vidijo o vas?

Naslednji sklop “Instant personalisation” samo preverite, če sploh deluje in če deluje, ga izklopite. Facebook se namreč s partnerji pogovarja o enostavnem vklopu filtrirnega mehurčka, s katerim boste lahko na posameznih spletiščih dobili prilagojene vsebine. Zakaj to ni dobro, preberite v prispevku o knjigi The Filter Bubble.

Predzadnji sklop “Public search” se ukvarja z iskabilnostjo (omb, kakšen neologizem!) vašega profila s Facebook iskalnikom. Ker nočemo, da nas ljudje googlajo oziroma hočemo ostati vidni samo za izbrance, v tem sklopu umaknemo kljukico.

Zadnji sklop “Ads” se osredotoča na področje, ki je za Facebook trenutno najbolj pomembno, saj od njega dobi ves denar oziroma zaslužek. Oglaševanja na Facebook omrežju ne morete izklopiti znotraj omrežja, vseeno pa vam Facebook daje možnost, da prepoveste uporabo vašega profila v oglasih. Saj veste, to so oglasi, v katerih je zgoraj oglasna vsebina, pod njo pa piše “Domen Savič likes this”.

Sedaj smo že skoraj pri koncu. V sklopu “Privacy” nam ostaneta nam samo še dva glavna sklopa. V “Limit the Audience for Past Posts” poskrbimo za to, da bo vsa vsebina, ki smo jo kadarkoli delili s prijatelji, ostala vidna samo prijateljem in ne ostalim. Ta ukrep je vezan na omejitev prijateljev v vaši mreži, saj drugače nima smisla.

V zadnjem sklopu “Blocked people and apps” pa lahko preverimo, katere aplikacije in ljudi smo blokirali oziroma jim prepovedali dostop do naših podatkov. Tukaj lahko tudi hitro dodajamo nove blokirane uporabnike oziroma odstranjujemo blokade že blokiranih uporabnikov.

Za konec poskrbimo še za “naročnike”. To so tisti uporabniki, ki jih nimamo v mreži prijateljev, se pravi, da ne vidimo vseh njihovih podatkov, oni pa vidijo samo naše javne objave in nanje lahko tudi komentirajo. Omejevanje dostopa za “naročnike” se nahaja v sklopu Account settings.

Facebook subscribers

Tukaj lahko nastavljamo načine interakcije z naročniki. Jim bomo pustili objave komentirati, bodo lahko naključni uporabniki našli naše zapise s pomočjo iskalnika? Odgovor je jasen. Fuck no!

Sedaj smo prišli do konca. Če ste si nastavitve Facebook profila uredili s pomočjo tega vodiča, ste omejili vidljivost svojega profila, neznancem onemogočili komentiranje svojih objav, poskrbeli za nizko vidljivost vaših osebnih podatkov in Facebook tržnico spremenili v Facebook kvazizasebno komuno.

Bonus: Odstranite Facebook oglase

Facebook oglase boste najhitreje odstranili z uporabo dodatka AdBlock za brskalnik Mozilla Firefox, AdBlock za brskalnik Google Chrome oziroma AdBlock za brskalnik Microsoft Internet Explorer.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan