Dajmo medije v medije: Si.mobil in Slovenske novice – končano

4067992882_d20f0b92df_z

Zaključek: “Si.mobil oglaševanja na truplih ne odobrava”.

V soboto je v stik z mano stopil Andrej Krajner, direktor sektorja komunikacij pri Si.mobil. Pojasnil je, da želijo biti pri podjetju Si.mobil “vedno (..) pozicionirani ob dobrih zgodbah, ki jih tudi kot podjetje želimo ustvarjati (četudi je to poslovno morda nekoliko nenavadna odločitev, saj so statistično ravno negativne zgodbe daleč najbolj brane in bi bil lahko doseg oglasov tako bistveno večji)”.

Da se ob predstavljenih dokazih s spletišča Slovenskih novic tudi sam strinja, da je bilo “v teh dveh primerih (…) kršeno zgornje načelo. Četudi odločitev o pozicioniranju ni bila naša, pa gre absolutno za nekaj, česar ne želimo,” in zaključuje, da se “na tem mestu (…) zahvaljujem za obvestilo in dajem besedo, da bomo naredili vse v naši moči, da se tovrstno pozicioniranje naših oglasov (ne glede na medij) ne ponovi, v nasprotnem primeru bomo uveljavljali sankcije, ki jih predvidevajo naše zakupne pogodbe,” ter še, da na zakup oglaševalskega prostora vpliva veliko dejavnikov in da “zato tudi različni pozivi javnosti ob sprejemanju odločitev ne bodo ostali preslišani.”

Stališče razumem in pozdravljam. Čeprav sem vseeno upal, da se bodo odločili za takojšen umik oglaševanja, kot sta to storili Mimovrste d.o.o. in Bisnode d.o.o., sem zadovoljen, da smo pri njih dosegli obljubo o pozicioniranju oglasov.

Gremo na naslednjega oglaševalca, ki oglašuje na spletišču Slovenskih novic in s tem posredno podpira mrhovinarstvo. Začnemo v ponedeljek zjutraj.


Uvod

Spoznajmo prva dva igralca v celovečernem filmu “Dajmo medije v medije”. Z njima bomo začeli, ker po mojem mnenju predstavljata simbolični entiteti v boju za boljše medije in družbeno odgovorne oglaševalce.

Družbeno (ne)odgovorni

Podjetje Si.mobil je bil v zadnjem kvartalu leta 2013 drugi največji operater v Sloveniji. Na slovenskem trgu je prisoten od leta 1997, njegova starševska korporacija pa je avstrijski telekom A1 Telekom Austria. Na slovenskem trgu se Si.mobil predstavlja kot drzen, drugačen telekom in cilja predvsem na aktivno, mlajšo populacijo.

V zgornjem promo oglasu boste sicer pogrešali aktualno upravo, saj so jo temeljito prevetrili, a vseeno bodite pozorni na posnetek pri prvi minuti 38 sekundi. Naj pomagam.

FireShot Screen Capture #120 - 'Predstavitev podjetja Si_mobil - YouTube' - www_youtube_com_watch_v=e__PlX8xh54#t=17

Si.mobil v svojem oglasu torej trdi, da so zanj ljudje pomembni. Da želijo spremeniti stvari na bolje. Tudi na splošno se Si.mobil ponaša s svojo družbeno odgovornostjo. Kaj to pomeni? Med drugim tudi to, da skuša Si.mobil s svojim delovanjem dvigovati kakovost življenja.

Slovenske novice – časopis, kot ga še ni bilo (not really)

Na drugi strani imamo medij Slovenske novice. Slovenske novice so tabloid, ki se preživljajo s prodajo najbolj poceni medijskih vsebin, ki vzburjajo občinstvo in ne prinašajo dolgoročnih pozitivnih učinkov na razvoj družbe.

Med drugim se poslužujejo spornih praks pri objavljanju občutljivih podatkov in imajo zabeleženih več kršitev Novinarskega kodeksa Republike Slovenije.

Po moji raziskavi so bile Slovenske novice prve, ki so začele tragično mariborsko zgodbo, ki se je končala s smrtjo enega od vpletenih. Med drugim lahko na njihovem portalu beremo članke z naslovi “Urša pa je kar stala v plamenih in gorela”, “Pohotni kmetje o Denisu in Elizabet: Ja, pof**** jo je” in “FOTO: Modna mrha prisega na britvice”.

Ob pozivih javnosti so sproducirali naslednji komentar, ki je po mojem mnenju nekaj najbolj nagnusnega, kar sem kadarkoli prebral. Hkrati se je uprava podjetja odločila, da jih bo zagovarjala in branila ter ne bo prevzela nikakršne odgovornosti za nastalo situacijo.

Kako sta oba igralca povezana?

Zelo enostavno. Si.mobil oglašuje na spletnem mestu Slovenskih novic. S tem financira produkcijo vsebin Slovenskih novic, saj te z denarjem, ki ga dobijo od oglaševanja, plačujejo urednike, novinarje in ostale delavce ter jim tako omogočajo nadaljevanje spornih praks.

Zveza je slaba, neprestano prekinja

Na pozive javnosti, da naj delujejo v skladu s svojo deklarirano družbeno odgovornostjo in prenehajo z oglaševanjem na spletišču Slovenskih novic, Si.mobil odgovorja medlo, kot da problema ne razumejo.

Hkrati jih zelo zanima, kdo sem jaz.

In hkrati se delajo, kot da problema ni. Mislim, da si s tem kupujejo čas in čakajo, da se bo vihar polegel oziroma da bomo zainteresirani prenehali s pozivi.

Sporočam jim, da odnehal ne bom, dokler ne umaknejo svojih oglasov s spletnega mesta Slovenskih novic.

Kaj lahko storiš ti?

Zavedam se, da na spletišču Slovenskih novic oglašujejo tudi drugi mobilni operaterji. Zavedam se, da Si.mobil ni edini odgovoren za financiranje takega produciranja medijskih vsebin (ne recite temu novinarstvo!) in zavedam se, da to ni dokončna rešitev za ureditev medijskega trga v Sloveniji.

A nekje je treba začeti. In vsi bodo prišli na vrsto.

Kaj lahko storiš ti?

 • Razširiš glas o kvazi družbeno odgovornemu podjetju, ki se ne odziva na pozive družbe, ki še naprej financira produkcijo spornih medijskih vsebin in ki se dela, da pozivov ne sliši. (1 točka)
 • Pozoveš družinske člane, prijatelje, znance, da prekinejo naročniško razmerje pri Si.mobil operaterju in kot razlog navedejo že večkrat omenjeno ignoranco in hvalisanje z družbeno odgovornostjo. (5 točk)
 • Sam odpoveš naročniško razmerje pri Si.mobil in kot kot razlog navedeš že večkrat omenjeno ignoranco in hvalisanje z družbeno odgovornostjo. (10 točk)

 Moje reference?

Tole ni moja prva akcija, v kateri skušam pomagati družbi in premakniti stvari na bolje (ha, kot si.mobil!). Če vas zanimajo pretekle akcije, ki so se končale z rešitvijo problema, svetujem v branje:

Cenim tvojo pomoč. Skupaj lahko narediva več kot vsak posebej. Ampak prosim – samo če TI tako hočeš. In hvala.

 

9 komentarjev na “Dajmo medije v medije: Si.mobil in Slovenske novice – končano

 1. Matija Ghobec

  Kdo se bo spravil pa na bralce, ki te časopise kupujejo? Ti predstavljajo večji prihodek kot ubogi banerji. Dajmo bojkotirat najprej vse lokale, ki so naročeni na Slovenske novice, pa za vekomaj prekinimo pogovore z vsemi, ki še vedno berejo in kupujejo ta časopis!!!

  Simobil je pri vsem tem najmanj kriv, predstavlja se jih pa kot neko vaderjevsko podjetje. Pa so dosti bolj krive agencije… in pa – kot rečeno: bralci sami! Bojkotirajmo njih! Vsak naj se za začetek loči od svoje žene ali moža, če ga zaloti listat to ‘novinarsko’ nesnago! Ajmo, gremo! Akcija! DA SE!!!

   
 2. Joseph

  Hej, a uganete, kdo je največji oglaševalec na Partisu, ilegalnem, spornem in piratskem portalu, ki je namenjen izmenjavi piratskih vsebin? Pravilno, Simobil.

   
 3. Wurz

  Slovenske novice so eden glavnih krivcev skupinskega spodbujanja slabe volje in pesimizma. S svojimi “zgodbami” prispevajo k splošni slabi situaciji, zagrenjenosti ljudi, uničevanju življenj posameznikov, nerganju in jamranju množic. Neposredni učinek se je pokazal ob samomoru ravnatelja, bi pa rekel, da le-ta ni edina žrtev nizkotnih medijev, namenjenih polpismenim Slovenceljnom. Skoraj prepričan sem, da je velika večina njihovih bralcev desno politično usmerjena. Financiranje takega medija je v mojih očeh skoraj ekvivalentna paktu s Hitlerjem. SRAMOTA!

   
 4. Tone

  Zelo pozdravljam akcijo spletnega opozarjanja oglaševalcev, da denar (v nekaterih primerih celo javni) mečejo v smrdljivo greznico, in z veseljem poročam o uspešnem odgovoru:
  “Spoštovani,
  zahvaljujemo se vam za vaše sporočilo.
  Medije, v katerih Abanka oglašuje, tudi spletne, izbiramo glede na različne kriterije (ustreznost ciljne skupine, njeni interesi in vedenje ipd, branost oz. gledanost ali klikanost medija, cena oglasnega prostora inp.). Na uredniško politiko le-teh kot oglaševalec ne moremo vplivati.
  V novembru 2014 smo tako v manjšem obsegu na spletni strani Slovenskih novic oglaševali naše produkte. Je pa bilo oglaševanje na tem portalu prekinjeno v času polemike okrog dotičnega dogodka, okrog katerega pa je razprava potekala v več medijih, ne samo v omenjenem.
  Sporočamo vam, da na navedeni spletni strani sicer trenutno ne oglašujemo, kar so potrdite tudi medijske agencije, prek katerih opravljamo medijski zakup.
  Lepo pozdravljeni,”

  Ja, glede dnevnih kupcev pa… že pred meseci sem, ko sva z ženo opazila resno spremembo v pogledu na svet, tasta začel prepričevati in počasi smo z naročništva novic prešli na drugi, manj paranoidni in na sovraštvu pašni dnevni list. Empirično lahko zatrdim, da je tast odtlej bolj miren in ustvarjalen človek. Po mojem bi bilo treba novice enostavno prepovedati. So na ravno belega sladkorja, samo še mnogo bolj škodljive.
  Tone

   
  1. Domen Savič Post author

   Hvala za tole sporočilo. Jih bom imel zaenkrat še na seznamu, ker iz njihovega odgovora ne razumem, ali bodo z oglaševanjem nadaljevali ali so ga prekinili za vedno.

    
 5. Silvo

  Glede Simoibla … Že več let je Simobil največji oglaševalec na piratskem portalu PARTIS.SI, ki temelji na zlorabah intelektualne lastnine, prenosu multimedije in programske opreme. Zanimivo je kam Simobil sploh nakazuje ta denar za velike oglase tam, če pa Partis.si v Sloveniji nima “predstavnikov” in deluje na črno. Tako sodelovanje je za ugledno družbo za kako se ima Simobil vsaj sporno, če že ne škandalozno.

  To Simobilovo oglaševanje je eno navadno mutenje. Normalnih medijev, regionalnih, tistih, ki jih spremljamo navadni ljudje v lokalnem okolju njihovi oglasi nikoli ne dosežejo. V regije Simobil ne vlaga popolnoma nič! Toliko o njihovi družbeni odgovornosti. So kdaj kaj sponzorirali na Ptuju? Pa v Prekmurju??? Nikoli nič! So kdaj oglaševali kje tam? Nikoli ……

  Tudi iz teh razlogov ostajamo na Telekomu.

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.