4067992882_d20f0b92df_z

Zaključek: “Si.mobil oglaševanja na truplih ne odobrava”.

V soboto je v stik z mano stopil Andrej Krajner, direktor sektorja komunikacij pri Si.mobil. Pojasnil je, da želijo biti pri podjetju Si.mobil “vedno (..) pozicionirani ob dobrih zgodbah, ki jih tudi kot podjetje želimo ustvarjati (četudi je to poslovno morda nekoliko nenavadna odločitev, saj so statistično ravno negativne zgodbe daleč najbolj brane in bi bil lahko doseg oglasov tako bistveno večji)”.

Da se ob predstavljenih dokazih s spletišča Slovenskih novic tudi sam strinja, da je bilo “v teh dveh primerih (…) kršeno zgornje načelo. Četudi odločitev o pozicioniranju ni bila naša, pa gre absolutno za nekaj, česar ne želimo,” in zaključuje, da se “na tem mestu (…) zahvaljujem za obvestilo in dajem besedo, da bomo naredili vse v naši moči, da se tovrstno pozicioniranje naših oglasov (ne glede na medij) ne ponovi, v nasprotnem primeru bomo uveljavljali sankcije, ki jih predvidevajo naše zakupne pogodbe,” ter še, da na zakup oglaševalskega prostora vpliva veliko dejavnikov in da “zato tudi različni pozivi javnosti ob sprejemanju odločitev ne bodo ostali preslišani.”

Stališče razumem in pozdravljam. Čeprav sem vseeno upal, da se bodo odločili za takojšen umik oglaševanja, kot sta to storili Mimovrste d.o.o. in Bisnode d.o.o., sem zadovoljen, da smo pri njih dosegli obljubo o pozicioniranju oglasov.

Gremo na naslednjega oglaševalca, ki oglašuje na spletišču Slovenskih novic in s tem posredno podpira mrhovinarstvo. Začnemo v ponedeljek zjutraj.


Uvod

Spoznajmo prva dva igralca v celovečernem filmu “Dajmo medije v medije”. Z njima bomo začeli, ker po mojem mnenju predstavljata simbolični entiteti v boju za boljše medije in družbeno odgovorne oglaševalce.

Družbeno (ne)odgovorni

Podjetje Si.mobil je bil v zadnjem kvartalu leta 2013 drugi največji operater v Sloveniji. Na slovenskem trgu je prisoten od leta 1997, njegova starševska korporacija pa je avstrijski telekom A1 Telekom Austria. Na slovenskem trgu se Si.mobil predstavlja kot drzen, drugačen telekom in cilja predvsem na aktivno, mlajšo populacijo.

V zgornjem promo oglasu boste sicer pogrešali aktualno upravo, saj so jo temeljito prevetrili, a vseeno bodite pozorni na posnetek pri prvi minuti 38 sekundi. Naj pomagam.

FireShot Screen Capture #120 - 'Predstavitev podjetja Si_mobil - YouTube' - www_youtube_com_watch_v=e__PlX8xh54#t=17

Si.mobil v svojem oglasu torej trdi, da so zanj ljudje pomembni. Da želijo spremeniti stvari na bolje. Tudi na splošno se Si.mobil ponaša s svojo družbeno odgovornostjo. Kaj to pomeni? Med drugim tudi to, da skuša Si.mobil s svojim delovanjem dvigovati kakovost življenja.

Slovenske novice – časopis, kot ga še ni bilo (not really)

Na drugi strani imamo medij Slovenske novice. Slovenske novice so tabloid, ki se preživljajo s prodajo najbolj poceni medijskih vsebin, ki vzburjajo občinstvo in ne prinašajo dolgoročnih pozitivnih učinkov na razvoj družbe.

Med drugim se poslužujejo spornih praks pri objavljanju občutljivih podatkov in imajo zabeleženih več kršitev Novinarskega kodeksa Republike Slovenije.

Po moji raziskavi so bile Slovenske novice prve, ki so začele tragično mariborsko zgodbo, ki se je končala s smrtjo enega od vpletenih. Med drugim lahko na njihovem portalu beremo članke z naslovi “Urša pa je kar stala v plamenih in gorela”, “Pohotni kmetje o Denisu in Elizabet: Ja, pof**** jo je” in “FOTO: Modna mrha prisega na britvice”.

Ob pozivih javnosti so sproducirali naslednji komentar, ki je po mojem mnenju nekaj najbolj nagnusnega, kar sem kadarkoli prebral. Hkrati se je uprava podjetja odločila, da jih bo zagovarjala in branila ter ne bo prevzela nikakršne odgovornosti za nastalo situacijo.

Kako sta oba igralca povezana?

Zelo enostavno. Si.mobil oglašuje na spletnem mestu Slovenskih novic. S tem financira produkcijo vsebin Slovenskih novic, saj te z denarjem, ki ga dobijo od oglaševanja, plačujejo urednike, novinarje in ostale delavce ter jim tako omogočajo nadaljevanje spornih praks.

Zveza je slaba, neprestano prekinja

Na pozive javnosti, da naj delujejo v skladu s svojo deklarirano družbeno odgovornostjo in prenehajo z oglaševanjem na spletišču Slovenskih novic, Si.mobil odgovorja medlo, kot da problema ne razumejo.

Hkrati jih zelo zanima, kdo sem jaz.

In hkrati se delajo, kot da problema ni. Mislim, da si s tem kupujejo čas in čakajo, da se bo vihar polegel oziroma da bomo zainteresirani prenehali s pozivi.

Sporočam jim, da odnehal ne bom, dokler ne umaknejo svojih oglasov s spletnega mesta Slovenskih novic.

Kaj lahko storiš ti?

Zavedam se, da na spletišču Slovenskih novic oglašujejo tudi drugi mobilni operaterji. Zavedam se, da Si.mobil ni edini odgovoren za financiranje takega produciranja medijskih vsebin (ne recite temu novinarstvo!) in zavedam se, da to ni dokončna rešitev za ureditev medijskega trga v Sloveniji.

A nekje je treba začeti. In vsi bodo prišli na vrsto.

Kaj lahko storiš ti?

  • Razširiš glas o kvazi družbeno odgovornemu podjetju, ki se ne odziva na pozive družbe, ki še naprej financira produkcijo spornih medijskih vsebin in ki se dela, da pozivov ne sliši. (1 točka)
  • Pozoveš družinske člane, prijatelje, znance, da prekinejo naročniško razmerje pri Si.mobil operaterju in kot razlog navedejo že večkrat omenjeno ignoranco in hvalisanje z družbeno odgovornostjo. (5 točk)
  • Sam odpoveš naročniško razmerje pri Si.mobil in kot kot razlog navedeš že večkrat omenjeno ignoranco in hvalisanje z družbeno odgovornostjo. (10 točk)

 Moje reference?

Tole ni moja prva akcija, v kateri skušam pomagati družbi in premakniti stvari na bolje (ha, kot si.mobil!). Če vas zanimajo pretekle akcije, ki so se končale z rešitvijo problema, svetujem v branje:

Cenim tvojo pomoč. Skupaj lahko narediva več kot vsak posebej. Ampak prosim – samo če TI tako hočeš. In hvala.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan