Nov primer medijske inšpekcije kaže na popolno nesposobnost ljudi, ki sedijo na položajih in skrbijo za izvajanje zakonodaje ter meče močan sum, da gre za skorumpirane posameznike, ki se nočejo zameriti političnim botrom.

Inšpektorica in višja svetnica PETRA LEŠNIK KROMAR je namreč spisala tako epsko ugotovitev, da ji lahko samo ploskamo.

Berite naprej.

Barcaffe oglasi na tovarni sovraštva

Na tovarni sovraštva lahko opazimo več člankov, za katere obstaja več kot očiten sum, da gre za oglase.

Besedila so spisana promocijsko, zraven je promocijski grafični material. Pojavljajo se na mestih, rezerviranih za novinarske prispevke, hkrati ne nosijo nobene oznake, da gre za promocijska besedila.

Dodaten dokaz, da gre za oglasna besedila, lahko najdemo v dejstvu, da se ISTA BESEDILA pojavljajo na večih spletnih portalih, kjer pa so označena kot promocijska besedila.

Kaj pravi zakon o medijih?

Zakon je jasen. Besedila morajo biti označena kot oglasna, v nasprotnem primeru gre za prikrito oglaševanje, ki je PREPOVEDANO.

Kaj pravi inšpektor?

Ko smo v zgornjih primerih domnevnega prikritega oglaševanja oddali prijavo na medijski inšpektorat, nas je ta znova neprijetno presenetil. Inšpektorica PETRA LEŠNIK KROMAR je namreč ugotovila, da NE GRE za prikrito oglaševanje. Kako je to ugotovila?

Vprašala. je. medij. ki. ga. sumimo. prikritega. oglaševanja. In ker ji je medij pojasnil, da ne gre za prikrito oglaševanje, je inšpektorica zaključila, da je temu res tako.

Celotno sporočilo (.pdf, 170 kB)

Naša reakcija

Zadeva je izredno zaskrbljujoča in problematična. Iz večih razlogov:

  1. Kako je mogoče, da inšpektorica ni sposobna ugotoviti, da gre za oglaševalsko vsebino? Že sam pregled besedila bi bil dovolj, da ne omenjamo dejstva, da se ISTO BESEDILO pojavlja na drugih spletnih mestih, kjer JE OZNAČENO KOT OGLAS.
  2. Zakaj o kršitvi sprašuje stranko v postopku? Ali pričakuje, da bo medij, ki izvaja PREPOVEDANO prakso, to priznal? Zakaj?
  3. Medijski inšpektor naj bi s prenovo zakonodaje o medijh dobil pristojnost regulacije sovražnega govora. Kako bo to izgledalo? Bodo medije spraševali, ali so resno izvajali sovražni govor ali so se “samo hecali”?

Bonus

Ob pisanju tega članka smo prejeli telefonski klic inšpektorice, ki nam je pojasnila, da drugače, kot da vpraša domnevnega kršitelja o kršitvi, NI MOGOČE UGOTOVITVI KRŠITVE.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan