Berete tretji del serije “Slovenska vojska v službi madžarskega sovraštva”. Za razumevanje preberite še četrti in peti del, prvi komentar ter šesti, sedmi, osmi del ter zaključni komentar.


V tretjem delu problematiziranja oglaševanja ministrstva za obrambo na madžarski tovarni sovraštva opozarjamo na dele razpisne dokumentacije (.docx), ki po našem mnenju pri oglaševanju na portalu in v etru medija nova24tv niso izpolnjeni – še več, zdijo se nam direktno nasprotni z razpisnimi pogoji.

Kaj je cilj kampanje?

Najprej nas zanima, kaj je hotelo ministrstvo za obrambo s kampanjo, vredno več kot milijon evrov, sploh narediti. Iz razpisne dokumentacije lahko razberemo, da je bil cilj:

Gre za vzpostavitev strokovne podpore s strokovno inštitucijo, ki je zmožna celovito, ustrezno hitro in strokovno neoporečno ter pregledno, v sodelovanju z ministrstvom, oblikovati večletno komunikacijsko strategijo pridobivanja kadra za SV, zadrževanja kadra v SV in zaključevanje vojaške poti pripadnika SV v kadrovski strukturi Slovenske vojske od stalne do rezervne sestave SV in prostovoljnem služenju vojaškega roka.

Bistveni element sodelovanja je oblikovanje pozitivne javne podobe SV, vojaškega poklica in vloge pripadnika oboroženih sil kot zaupanja vrednega in spoštovanega ter nepogrešljivega pripadnika varnostno-obrambnega sistema Republike Slovenije.

Relativno razumljivo. Radi bi nove vojake. Kaj se torej pričakuje od izbranega snovalca kampanje?

Izvajalec bo moral pripraviti dolgoročno komunikacijsko platformo za celovito kampanjo (2020 – 2021) usmerjeno v ozaveščanje javnosti in spodbujanje mladih za poklic vojaka;  zasnovati kreativno strategijo po sklopih kampanje; opredeliti vsebino, izboljšati slogan blagovne znamke in celovito grafično podobo; opredeliti in zagotoviti ustrezen promocijski material; pripraviti produkcijo in izvedbo kampanje po komunikacijskih kanalih; razdelitev in zakup medijskega prostora; pripraviti način komuniciranja – predstavnosti blagovne znamke;  pripraviti vsebino, metodologijo in usposobiti posameznike, ki bodo na neposreden način promovirali – predstavljali  blagovne znamke s ciljnimi skupinami.

Super, vse jasno. Treba bo narediti kampanjo, s katero bomo spodbujali mlade, da se odločijo za poklic vojaka. Čakaj – mlade? V razpisu je to jasno.

Ciljne javnosti so mladi fantje in dekleta bodoči simpatizerji SV in kandidati za vojaško službo, v drugi polovici osnovne šole, zlasti pa mladi v srednjih in poklicnih šolah ter fakultetah.  Zelo pomembni pa so tudi posamezniki in organizacije, ki imajo pomemben, sekundaren  vpliv na primarno ciljno skupino pri odločanju za bodoči poklic.

Resno? Mlade?

Ključna populacija, ki jo bomo nagovorili, seznanili, prepričali in pridobili kot simpatizerje SV  ali bodoče kandidate za vojaško službo v SV bo pretežno mlada.

A ste prepričani? Kako mlade bi radi?

OK, razumemo. Vojska bi rada za vojaško suknjo navdušila dijakinje in dijake, preden se odločijo za nadaljevanje študija oziroma zaposlitev.

Pojavnost oglasov

Hiter pregled oglasov za kampanjo pokaže, da vsaj dve spletni mesti ne ustrezata zgornji definiciji in sicer Nova24TV in Domovina. V obeh primerih gre za milo rečeno desno usmerjena portala, ki se fokusirata na starejšo publiko.

Lahko bi sicer rekli, da gre za ciljanje sekundarne skupine (njihove starše), a bodimo realni – podatkov o branosti teh dveh portalov ni mogoče dobiti, gre za pregovorno tradicionalna desna portala, ki privlačita predvsem starejšo publiko.

Portal Domovina nastaja v okviru katoliškega zavoda iskreni.net, ki se osredotoča predvsem na družine, propagand mašina Nova24TV svoje vsebine razvija za zelo specifično publiko.

Drugi problem je obiskanost obeh spletišč oziroma medijev. Spet se je do kakršnikoli primerljivih podatkov težko dokopati, a takole čez prst bi ocenili, da medija ne prebijata povprečne obiskanosti spletnih medijev v Sloveniji, kar spet kaže na marketinško neupravičenost oglaševanja in zapravljanja davkoplačevalskega denarja.

Tretji problem, ki se tiče izvajanja oglaševalske pogodbe in smo ga omenili že v prejšnjih dveh delih, je izvajalec oglaševanja. Tudi to je domnevno zagotovo v nasprotju s podobenimi določili.

Javna podoba slovenske vojske

Z oglaševanjem na teh dveh medijih pa pridemo še do enega problema iz pogodbe, ki je zapisana že v uvodu.

Bistveni element sodelovanja je oblikovanje pozitivne javne podobe SV, vojaškega poklica in vloge pripadnika oboroženih sil kot zaupanja vrednega in spoštovanega ter nepogrešljivega pripadnika varnostno-obrambnega sistema Republike Slovenije.

Pomislite – oglasi slovenskega ministrstva za obrambo, ki jih plačujemo davkoplačevalke in davkoplačevalci iz državnega proračuna, se prikazujejo na medijih, ki jih več različnih virov povezuje z nestrpnostjo, sovraštvom, propagando, strankarsko opredeljenostjo. Kako to vpliva na javno podobo slovenske vojske?

Če spremljate serijo člankov “Slovenska vojska v službi madžarskega sovraštva”, ste zelo verjetno prišli do podobnega zaključka kot mi in sicer, da je oglaševalska agencija ugrabila ministrstvo za obrambo, da se minister ne upa nadzirati porabe davkoplačevalskega denarja in da vsi davkoplačevalke in davkoplačevalci z oglasi ministrstva za obrambo financiramo strankarske propagandistične projekte.

Kje je razprava?

Če smo včeraj opozorili na problem ministrovega odgovora, iz katerega je razvidno, da se ministrstvo ne bo vtikalo v porabo davkoplačevalskega denarja in bo dovoljevalo, da ga bo oglaševalska agencija razmetavala po portalih, ki širijo nestrpnost, so naravnani proti človekovim pravicam do svobodnega odločanja in imajo strankarsko ozadje, se morajo do tega opredeliti v državnem zboru.

Pošljite jim še eno e-sporočilo!

Naslovi sekretark/sekretarjev poslanskih skupin: ps-lms@dz-rs.si,
miroslav.pretnar@dz-rs.si, Ivana.Grgic@dz-rs.si, matej.kolenc@dz-rs.si, terezija.trupi@dz-rs.si, Jernej.Pavlic@dz-rs.si, ksenija.vencelj@dz-rs.si, petra.jamnik@dz-rs.si

Subject: Je Pristop ugrabil ministrstvo za obrambo?

Spoštovani,

tole bo že tretji poziv na isto temo, ki postaja iz dneva v dan bolj problematična in zahteva sklic relevantnih državnozborskih odborov in komisij. Dogajanje lahko spremljate na https://www.dsavic.net/category/javno/mors-sovrastvo/

Vse več je namreč dokazljivih indicev, da je ministrstvo za obrambo ugrabila oglaševalska agencija, ki z davkoplačevalskim denarjem financira propagandistično produkcijo desničarskih portalov, na katerih pisci z vzdevki napadajo posamezne slovenske državljanke in državljane in kjer lahko beremo strankarsko propagando in laži.

Ker gre za pogodbo, težko več kot milijon evrov, vas prosimo, da čimprej skličete relevantne državnozborske odbore oziroma komisije, ki morajo odgovoriti na naslednja vprašanja:

  • Zakaj z davkoplačevalskim denarjem prek oglasov ministrstva za obrambo financiramo produkcijo propagande in sovraštva na portalih Nova24TV in Domovina.je?
  • Kje so podatki, s katerimi lahko odgovorni dokažejo tržno smiselnost zakupovanja oglasnega prostora na teh dveh spletnih mestih in v etru televizije Nova24TV?
  • Kakšna je vloga oglaševalske agencije Pristop, ki uporablja oglaševalsko omrežje tretje poslovne osebe in zakaj minister za obrambo ne reagira na opozorila javnosti, da je trošnja davkoplačevalskega denarja nesmotrna?

Hvala, ker tudi vas skrbi trošnja davkoplačevalskega denarja, s katerim nočemo financirati strankarske propagande, sovraštva in nestrpnosti!

S spoštovanjem,

XXX


Berete tretji del serije “Slovenska vojska v službi madžarskega sovraštva”. Za razumevanje preberite še četrti in peti del, prvi komentar ter šesti, sedmi, osmi del ter zaključni komentar.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan