Berete drugi del serije “Slovenska vojska v službi madžarskega sovraštva”. Za razumevanje preberite še tretji, četrti in peti del, prvi komentar ter šesti, sedmi, osmi del ter zaključni komentar.

Primer ministrstva za obrambo, ki z oglasi podpira madžarsko propagand mašino, se zapleta.

Vedno več indicev je, da gre za problematično potezo bivšega ministra Karla Erjavca, ki je v času odstopanja vlade podpisoval pogodbe o oglaševanju in da hkrati sedanji minister Matej Tonin krši pogodbo, saj ne izpolnjuje njenih določil.

Problem: Časovnica pogodbenega sodelovanja

V pogodbi na koncu stoji podpis ministra za obrambo, Karla Erjavca in datum sreda, 19.2.2020. Pogodbe ponavadi začnejo veljati, ko jih podpišeta obe strani, a kaj se zgodi, če se vmes spremeni “status” podpisnika?

Marjan Šarec je namreč kot predsednik vlade odstopil že v ponedeljek, 27.1.2020, skoraj mesec dni poprej, medtem ko je Karel Erjavec kot predsednik Desus izgubil na strankarskih kongresnih volitvah 18.1.2020, kjer je napovedal tudi umik z mesta obrambnega ministra.

So podpisi pogodb o večletnem oglaševanju slovenske vojske res tekoči posli vlade v odstopu?

Problem: Podizvajalci

Pristop je začel oglaševanje po naših analizah izvajati konec maja 2020. Oglase za slovensko vojsko smo v etru in spletu madžarske propagand mašine prvič opazili v ponedeljek, 18.5.2020.

Oglasi za slovensko vojsko se tako kažejo poleg člankov, ki blatijo NATO zvezo, ki napadajo zasebne državljanke in državljane, ki žalijo NOB in slovenske veterane.

Kot smo že pisali, izvajalec oglase na spletu prikazuje s pomočjo oglaševalskega omrežja druge pravne osebe – je to usklajeno?

Problem: Skrbno ravnanje ministrstva

O tem problemu smo v torek, 19.5.2020 obvestili ministra Mateja Tonina. Pisali smo mu v imenu državljanke Ane, ki se je udeležila protivladnih protestov, nato pa doživela pogrom s strani madžarskih propagandistov.

Pismo objavljamo v celoti:

Spoštovani gospod minister z ekipo,

pišem vam kot državljan republike Slovenije, davkoplačevalec in človek. Naslavljam demokratično izvoljenega in imenovanega posameznika in njegovo ekipo, ki se na ministrstvu za obrambo trudijo za splošni blagor.

Danes sem na portalu Nova24TV prebral oseben napad na svojo prijateljico in podjetnico Ano. V članku je pisalo, da bi ji morala socialna služba vzeti otroka češ da ga zastruplja s sovraštvom. Gospa Ana je podjetnica in mati, diplomirana teologinja in ena najbolj iskrenih oseb, kar jih poznam.

Vse se je začelo potem, ko je Nova24TV z njenega Facebook profila ukradla njene slike s protivladnih protestov in jih zlorabila v svojem članku. Zaradi članka je že začela prejemati grožnje neznancev po elektronski pošti in drugih komunikacijskih kanalih, klice z neznanih številk. Policija je nemočna, dokler ne bo tekla kri, so ji rekli.

Zakaj vam to govorim? Ker je zraven članka oglas za slovensko vojsko. “Enotni”, piše v oglasu. Gospa se boji odgovarjati na telefonske klice z neznanih številk, ker ji neznanci grozijo z nasiljem. “Ko imamo skupen cilj, vsak postane močnejši”, piše v oglasu. Gospa se boji, da bodo neznanci uresničili svoje grožnje in ji razbili lokal.

Gospod Tonin, oglaševalski denar ministrstva za obrambo financira proizvodnjo tega sovraštva. Oglasi za slovensko vojsko na Nova24TV spletišču in etru tega medija napajajo mrežo propagandističnih medijev od Madžarske do Makedonije, spodbujajo odhod iz NATO zveze in napadajo posameznice in posameznike.

Gospod Tonin, glede določenih stvareh se ne bova nikoli strinjala. Glede določenih stvari sva se že javno sporekla. A glede oglasov za obrambno ministrstvo na Nova24TV bi morala biti kot slovenska vojska.

Enotna.

Prosim vas, umaknite oglase s tega propagandističnega portala in pomagajte Ani. Tega res ni treba financirati z našim denarjem. Prosim vas.

S spoštovanjem,

Domen Savič

Minister nam je odgovoril v nekaj urah (res hitro, pohvalno!). A odgovor je izredno zaskrbljujoč.

Spoštovani Domen!

Moj predhodnik je z agencijo Pristop sklenil milijonsko pogodbo za promocijo slovenske vojske in pridobivanje novih pripadnikov SV. Kampanjo vodi Pristop, kar pomeni, da odločajo tudi o medijih, kje bo oglas objavljen. Predvidevam pa, da je njihov kriterij takšen, da oglašujejo v medijih, kjer so bralci bolj dojemljivi za vojaški poklic. S tem, kam Pristop, plasira oglase se kot minister ne ukvarjam. Upam, da to razumete.

Kot sem včeraj povedal v Studio City je slovenski prostor pregret. Politiki in mediji bi se morali prizadevati, da se napetosti umirjajo. V družbi vidim in čutim številne napetosti. Ana, ni edina, ki prejema grožnje. Prejemajo jih ljudje na desni, na levi in na sredini. Tudi ministri dnevno dobivamo grožnje s smrtjo, ampak očitno smo že tako otopeli, da so marsikateri sprejeli, da je to sestavni del naše službe. V normalni družbi to ne bi smelo postati standard.

Najprej jaz, pa tudi vi in vsi ostali, si moramo przadevati k umirjanju razmer. Jaz bom svojo nalogo opravil. Opraviti jo tudi vi.

Želim vam vse dobro.

Matej Tonin

Bi bil lahko odebeljen odstavek odgovora problematičen, ker nakazuje neizpolnjevanje petega člena pogodbe, v kateri se s strani ministrstva za obrambo pričakuje “tesno sodelovanje z izvajalcem z namenom, da se prevzeta naloga izvrši v dogovorjeni vsebini, pravočasno in v obojestransko korist”?

Če se namreč minister s tem ne ukvarja, je mogoče to razumeti, kot da Pristop lahko prosto razpolaga z davkoplačevalskim denarjem in ga namenja tja, kamor ga pač želi?

Kako je v korist ministrstva za obrambo, da se oglasi kažejo na propagandistični tovarni sovraštva? Se ne bi ministrstvo za obrambo odločilo, da na takem trobilu noče oglaševati, ker to krni ugled ministrstva? Kaj bi se recimo zgodilo, če bi ministrstvo zahtevalo oglaševanje na specifičnem portalu oziroma mediju? Bi ga izvajalec upošteval?

Zahtevajmo razpravo!

Na podlagi obeh člankov o slovenskem ministrstvu za obrambo smo že obvestili vse poslanske skupine v državnem zboru in jih prosili za razpravo.

Ocenjujemo, da je nesprejemljivo, da se davkoplačevalski denar direktno namenja za financiranje madžarske propagande, da minister v tem ne vidi problema in da ga to niti ne zanima in da se oglasi za slovensko vojsko pojavljajo poleg sovražnih, nestrpnih in lažnih vsebin.

Če želite, lahko pismo pošljete tudi vi.

Naslovi sekretark/sekretarjev poslanskih skupin: ps-lms@dz-rs.si,
miroslav.pretnar@dz-rs.si, Ivana.Grgic@dz-rs.si, matej.kolenc@dz-rs.si, terezija.trupi@dz-rs.si, Jernej.Pavlic@dz-rs.si, ksenija.vencelj@dz-rs.si, petra.jamnik@dz-rs.si

Subject: Proračunsko financiranje madžarske propagande

Spoštovani,

izredno sem zaskrbljen, saj se davkoplačevalski denar slovenskih državljank in državljanov namenja za financiranje propagandističnega portala, ki blati slovensko osamosvojitev, narodnoosvobodilni boj in druge vrednote slovenske države.

Hkrati lahko na https://www.dsavic.net/2020/05/18/slovenska-vojska-v-sluzbi-madzarskega-sovrastva/ in https://www.dsavic.net/2020/05/20/slovenska-vojska-v-sluzbi-madzarskega-sovrastva-2/ beremo o problematičnemu delovanju ministra za obrambo, ki mu je očitno vseeno, kako se porablja davkoplačevalski denar in v tem ne vidi nobenega problema, čeprav je to lahko potencialno v nasprotju s pogodbenimi obvezami.

Prosim, ukrepajte v skladu s svojimi pooblastili in možnostmi!

S spoštovanjem,

XXX


Berete drugi del serije “Slovenska vojska v službi madžarskega sovraštva”. Za razumevanje preberite še tretji, četrti in peti del, prvi komentar ter šesti, sedmi, osmi del ter zaključni komentar.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan